Lietuvos ir Švedijos istorijos atspindžiai Nacionalinės bibliotekos Pergamentų kolekcijoje

Šiandien, spalio 7 d., Vilniuje valstybinį vizitą pradėjo Švedijos karalius Karlas XVI Gustavas ir Karalienė Silvija. Šia proga prisiminkime Lietuvos ir Švedijos istorijos sąsajas.
1562 metais Vilniaus katedroje įvykusios Lenkijos karaliaus, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Žygimanto Augusto sesers Kotrynos Jogailaitės ir Suomijos kunigaikščio bei būsimojo Švedijos karaliaus Jono Vazos jungtuvės Vazų dinastijai nutiesė kelią į Abiejų Tautų Respublikos sostą. Vazų dinastijos atstovai Lietuvos-Lenkijos valstybei vadovavo nuo 1587 iki 1668 m.
Vazų epocha – tai lemtingą reikšmę Abiejų Tautų Respublikos istorijai turėjęs Lietuvos didžiųjų kunigaikščių ir Lenkijos karalių Zigmanto (1588-1632), Vladislovo (1633-1648) ir

Jono Kazimiero (1648-1668) Vazų valdymo laikotarpis. Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė tuomet išgyveno kultūrinio pakilimo laikotarpį. Į Lietuvą sklido Baroko kultūra. Buvo patvirtintas valstybinį suverenumą tris šimtmečius garantavęs Trečiasis Lietuvos Statutas, išleistas pirmasis Konstantino Sirvydo lietuvių kalbos žodynas, parengta Alberto Vijūko-Kojalavičiaus pirmoji Lietuvos istorija, Mikalojaus Kristupo Radvilos Našlaitėlio iniciatyva sukurtas Lietuvos žemėlapis, rekonstruoti Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmai, juose pastatyta pirmoji opera. Vilniuje dažnai reziduodavo Zigmantas ir Vladislovas Vazos, Valdovų rūmuose buvo modeliuojama šalies užsienio ir vidaus
politika. Klestėjo Vilniaus universitetas, jame kūrė Motiejus Kazimieras Sarbievijus. Deja, istorijos neperrašysi: nuo 1600 m. Abiejų Tautų Respublika įsitraukė į žūtbūtinius karus su Švedijos Karalyste ir Maskvos valstybe, o vėliau ir su Turkija. Tai vedė Respubliką į nuopuolį, po kurio ji jau nebesugebėjo atsigauti.
Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriuje, vertingiausioje Pergamentų kolekcijoje, saugomi Lietuvos didžiųjų kunigaikščių ir Lenkijos karalių Zigmanto (1588-1632), Vladislovo (1633-1648) ir Jono Kazimiero (1648-1668) Vazų pasirašyti dokumentai: privilegijos Vilniaus miestui, įgaliojimų suteikimas magistratui, Vilniaus vaito skyrimo raštai, statuto tvirtinimas ir privilegijos Vilniaus amatininkų cechams, privilegijos didikams.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*