Vilniaus universiteto bibliotekoje įvyko seminaras „Officina Plantiniana Lietuvos bibliotekose”

Lapkričio 18 d. Vilniaus universiteto bibliotekoje įvyko seminaras „Officina PlantinianaLietuvos bibliotekose“, skirtas Nyderlandų Plantino-Moretų spaustuvei, XVI–XVIII a. savo produkcija išgarsinusiai Europos knygų leidybą, o ypač Antverpeną, kuris tapo vienu svarbiausių spaudos centrų pasaulyje. Šios spaustuvės įkūrėjo, leidėjo, knygrišio Christophe’o Plantino (1520–1589) ir jo palikuonių veikla buvo tokia reikšminga Nyderlandų ir Europos knygos kultūrai, jog Christophe’o Plantino pavardė virto bendriniu žodžiu –plantenas, kuriuo dabar įvardijamos jų spausdintos knygos.

Pirmasis seminaro pranešimas, kurį perskaitė knygotyrininkė Vilniaus universiteto docentė dr. Alma Braziūnienė, supažindino klausytojus su Plantino-Moretų muziejumi, veikiančiu buvusios Plantenų spaustuvės vietoje. Savo įžvalgas apie plantenų rinkinius didžiosiose Lietuvos bibliotekose pristatė keturi tyrėjai. Vilniaus universiteto bibliotekos Retų spaudinių skyriaus vyriausiasis bibliotekininkas Vidas Račius apžvelgė VU bibliotekos plantenus. Aleksandro Stulginskio universiteto dėstytoja dr. Rita Urbaitytė analizavo XVI–XVII a. plantenus Kauno bibliotekose. Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos Retų spaudinių sk. vedėja dr. Daiva Narbutienė aptarė įdomiausius bei vertingiausius šios bibliotekos plantenus. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriaus vyriausioji bibliotekininkė (taip pat VU bibliotekos Retų spaudinių skyriaus vyresnioji bibliotekininkė) dr. Viktorija Vaitkevičiūtė Verbickienė pristatė Nacionalinės bibliotekos plantenus. Nacionalinės bibliotekos plantenų rinkinyje gausu spaudinių, vertingų ne tik savo tematika, bet ir įvairiomis proveniencijomis.

Seminaro metu perskaityti pranešimai pateikė naujos, įdomios bei naudingos informacijos, susijusios su knygos istorija ir kultūra.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*