Prasidėjo Nacionalinės bibliotekos projekto „Pokalbiai apie emigraciją 2“ renginiai gimnazijose

4-11-17-lietuvos-vyciaiLapkričio 17 d. Utenos „Dauniškio“ ir Anykščių Jono Biliūno gimnazijose įvyko pirmieji Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos edukacinių renginių ciklo „Pokalbiai apie emigraciją 2“ renginiai moksleiviams – paskaitos apie lietuvių emigracijos istoriją. Gimnazistai turėjo galimybę išgirsti diasporos tyrimų ekspertų  – Vytauto Didžiojo universiteto Lietuvių išeivijos instituto mokslo darbuotojų  dr. Giedriaus Janausko ir Arūno Antanaičio, taip pat užimančio Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekos-muziejaus direktoriaus pareigas, pasakojimus.

Papildydami vienas kitą, mokslininkai žaismingai papasakojo apie tris lietuvių emigracijos bangas, skirtingų kartų emigrantų gyvenimo realijas bei iškiliausias, ryškiausias lietuvių diasporos figūras (iš Utenos krašto kilusį profesorių Algirdą Avižienį, inžinierių ir rašytoją Kazį Almeną, Pietų Amerikoje garsų dailininką Joną Rimšą bei daugelį kitų), tarp jų – litvakus Bobą Dylaną bei Leonardą Coheną, pastarosiomis savaitėmis dažnai minimus viso pasaulio žiniasklaidoje. Paskaitų pabaigoje lektoriai moksleiviams pabrėžė, kad tautinio tapatumo klausimas nėra vienareikšmis: pavyzdžiui, žymus poetas Tomas Venclova, gyvenantis JAV, sako, jog lietuviai tuo skiriasi nuo airių, kitos diasporinės tautos, jog airiai į savo tautinę bendruomenę daug lengviau įsileidžia naujus narius.

Anykštėnai paskaitą įamžino: ji buvo nufilmuota, nes lietuvių emigracijos istorija susidomėjo ir projekte nedalyvaujantys gimnazijos abiturientai.

Kitą savaitę mokslininkai paskaitas perskaitys Zarasų „Ąžuolo“, Ignalinos ir Molėtų gimnazijose, taip pat dalyvaujančiose „Pokalbiuose apie emigraciją 2“.

Gruodį moksleiviai susipažins su sakytinės istorijos žanru, o vėliau patys kalbins emigraciją patyrusius Utenos krašto žmones. Kaip ir pirmajame projekte „Pokalbiai apie emigraciją“, 2015 m. vykusiame Ukmergės Antano Smetonos gimnazijoje, šiame numatyti susitikimai emigracijoje gyvenusiais įvairių sričių profesionalais – moksleiviai išgirs jų sėkmės istorijas, pasakojimus apie iššūkius ir nenumatytas situacijas, su kuriomis susiduria mūsų tautiečiai užsienyje.  Tokiu būdu projekto dalyviai galės įvertinti emigracijos pliusus ir minusus. Kaip ir pirmasis projektas, kurį vainikavo renginys LR Seime, „Pokalbiai apie emigraciją 2“ ruoš gimnazistus baigiamajam debatų renginiui, leisiančiam įvertinti mokinių dalyvavimo projekto veiklose rezultatus.