Prezidento Kazio Griniaus 150-osios gimimo metinės

2016 m. gruodžio 17 d. sukanka 150 metų kai gimė Lietuvos valstybės, visuomenės ir kultūros veikėjas, gydytojas, vienas iš sveikatos apsaugos sistemos kūrėjų, žymus XIX a. tautinio atgimimo, vadinamo „Varpininkų sąjūdžiu“, organizatorius ir dalyvis, laikraščių redaktorius ir leidėjas, mąstytojas, humanistas, mokslininkas, ištikimas laisvės, demokratijos ir teisės viršenybės principų sergėtojas Kazys Grinius. Jis buvo visų keturių 1920-1926 m. laikotarpio demokratiškai, visuotiniuose rinkimuose išrinkrų Seimų – Steigiamojo Seimo, I, II ir III Seimų – narys, gynė spaudos laisvę, tautinių mažumų teises, reikalavo labiau rūpintis sveikatos apsauga, švietimu. Kazys Grinius vienintelis iš ano meto Lietuvos politikų buvo Seimo nariu, Ministru Pirmininku ir Respublikos Prezidentu. Jis vadovavo pirmajai parlamentinei Lietuvos vyriausybei. Jo vadovaujama vyriausybė baigė derybas su Sovietų Rusija ir pasirašė su ja taikos sutartį, nustatė sieną su Latvija, atmetė siūlomą sąjungą su Lenkija, jam valdant, Lietuvą de jure pripažino devynios valstybės, ji buvo priimta į Tautų Sąjungą. Trumpo Kazio Griniaus prezidentavimo metu buvo atšaukta karo padėtis, priimtas Amnestijos įstatymas, panaikinta cenzūra, atlikti kiti demokratiniai pertvarkymai. Po 1926 m. gruodžio 17 d. valstybės perversmo K. Grinius buvo priverstas atsistatydinti. Bet jis ir toliau dirbo politinį darbą, didelį dėmesį skyrė visuomeninei veiklai, rūpinosi sveikatos klausimais, tęsė anksčiau pradėtus darbus.
Neatsitiktinai Kazio Griniaus aktyvios politinės veiklos laikotarpis – 1918–1926 metai – yra vadinami auksiniais Lietuvos demokratijos laikais.
Pagerbiant šią iškilią Lietuvos valstybingumo asmenybę, Lietuvos Respublikos Seimas 2016-uosius buvo paskelbęs Prezidento Kazio Griniaus metais.

Palydėdami besibaigiančius 2016-uosius – Prezidento Kazio Griniaus metus – ir paminėdami jo gimimo 150-ąsias metines, norime pasidalinti Retų knygų ir rankraščių skyriuje saugomu, amžininkų pagarbą Prezidentui iliustruojančiu 1928 metų kolektyviniu Lietuvos valstiečių sąjungos komiteto, „Varpo“ bendrovės bendradarbių, redakcijų, studentų ir moksleivių organizacijų sveikinimu Kaziui Griniui vardo dienos proga:

„Didžiai Gerbiamas Daktare!
Vargiai atsiras Lietuvoje kitas valstybės vyras ir visuomenės veikėjas, kurs taip kaip Tamsta būtų atidavęs visą savo gyvenimą tarnybai viešajam labui, nieko sau nereikalaudamas.
Nėra srities, kur Tamsta tiesioginiu darbu arba naudingais patarimais nebūtum prisidėjęs. Visur Tamsta savo šviesia išmintimi nešei paskatinimą prie darbo, prie kovos už geresnę ateitį, kėlei pasitikėjimą savo jėgomis, pasitikėjimą, nešantį laimėjimą ir pergalę.
Dabartinėmis sunkiomis apystovomis ypač vertiname didelę moralę paramą, kurios mes semiamės iš Tamstos darbų ir drąsaus paskatinančio žodžio.
Sveikindami Tamstą šiandien vardo diena, mes prašome leisti mums, Didžiai Gerbiamas Daktare, palinkėti šia proga Tamstai ilgiausių metų ir kuo greičiausiai susilaukti įgyvendinimo tų idealų, už kuriuos Tamsta visą savo gyvenimą kovojai.
Tegul išsipildo Tamstos siekimai!“

Pokalbis apie Prezidentą Kazį Grinių bei jo indėlį į demokratinės Lietuvos valstybingumo pamatus su politologu, besidominčiu K. Griniaus asmenybe, Tomu Tomilinu:
http://www.zaliojilietuva.lt/uzmirstas-prezidento-gamtininko-dr-kazio-griniaus-palikimas-5207.html

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*