Šv. Valentinas

Vasario 14 d. katalikų šalyse yra Šv. Valentino diena. Valentino diena žinoma ir kaip įsimylėjėlių diena. Kas gi buvo Šv. Valentinas ? Tai vienas iš trijų Romos kankinių ir Romos šventųjų (m. 269 m.). Manoma, kad Valentinas buvo krikščionių vyskupas ir kunigas. Tuometinis Romos imperatorius Klaudijus II buvo išleidęs įsakymą, draudžiantį tuoktis. Tuo jis siekė, kad kuo daugiau vyrų eitų kariauti ir gintų imperiją nuo išorinės agresijos ir vidinės netvarkos. O vyskupas Valentinas sutuokdavo jaunuolius slapčia. Už tai Klaudijus II jį suėmė ir uždarė į kalėjimą, kur vasario 14 d. Valentinas buvo nubaustas mirtimi. Po kiek laiko Valentinas buvo paskelbtas šventuoju.
Romos katalikų bažnyčioje iki 1969 m. Šv. Valentino diena buvo švenčiama vasario 14 d. Pirmoji Šv. Valentino fiesta buvo surengta 496 m. popiežiaus Gelasijaus I laikais. Nuo 1969 m. Šv. Valentino diena buvo pašalinta iš katalikų švenčių kalendoriaus, tačiau, nežiūrint į tai, Šv. Valentino diena tebebuvo švenčiama Maltos Balzano parapijoje ir tuo pačiu išpopuliarėjo visame pasaulyje.
Daugiau sužinoti apie Šv. Valentino gyvenimą ir darbus galima enciklopediniame šventųjų bei palaimintųjų gyvenimų rinkinyje Acta Sanctorum (liet. Šventųjų Darbai). Tai viena didžiausių enciklopedijų visoje mokslinės literatūros istorijoje. Šį veikalą pradėjo belgų vienuolis, jėzuitas Jonas Bollandus (1596-1665). Visi kiti jo darbo tęsėjai vadinami bolandistais. Nuo 1643 m. iki mūsų laikų iš viso pasirodė 68 tomai. Tačiau darbas dar nebaigtas: šeši tam specialiai pasiruošę bolandistai (visi jie yra belgai jėzuitai) Briuselyje, šv. Mykolo kolegijoje, ruošia trūkstamus tomus, kuriuose dar turi būti aprašyti lapkričio ir gruodžio mėnesių šventieji.
Su leidiniu Acta Sanctorum galima susipažinti bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriuje. Prieš patenkant į Nacionalinę biblioteką, rinkinys priklausė Vilniaus vyskupijos kunigų seminarijos bibliotekai ( tai liudija antspaudas Библіотека Виленской Р.К. Епархіальной Семинарiи), prieš tai – Vilniaus akademijos bibliotekoje. O rankraštinis įrašas priešlapyje negrąžinusį knygos įspėja, kad už tai gresia griežčiausia bausmė – ekskomunika, t.y. atskyrimas nuo Bažnyčios bendruomenės..

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*