Poezija, istorija, Plungė

1920-ieji, kovo 2, buvo antradienis: tikėkime, orai buvo geri ir niekas III klasės gimnazistui Zenonui (klasėje turbūt vadinamu Zeniumi) netrukdė pradėti pirmąjį įrašą naujajame sąsiuvinyje. Sąsiuvinis vadinosi „Poesie“, tad ir kreipimasis į bičiulius rimuotas: „Prašomieji! Jeigu matot mane vertą / Jūsų žodžių prakilnių / Tai rašykit negailėkit / Man palikti atminčių“. Parašas – „Dr. Z. Ivinskis“.
Šiandien, kovo 21 d. – tarptautinė poezijos diena, o mums – proga paskaityti jau tik vyresnei kartai žinomus „atminimų“ sąsiuvinius. Kadangi poezijos dieną minime, tad ir akcentuosime eiles.
Zenono Ivinskio atminimų sąsiuvinyje – 55 palinkėjimai. Kartais trumpi nurodymai („Gyvenimas kova kovok“; pasirašė K.V), deklaracijos („Didžiausia šaknis piktybės / Tai nežinojimas teisybės“, pasirašė A. Rapalaitė). Gimnazistas A. Daukša ilgai negalvojo: pacitavo Maironio „Į darbą, broliai, vyrs į vyrą…“ – ir užteks. Vieni rimavo globaliai: „Ateičiai pleną statyk / iš idealų pabūdavotą / Siūsk į žmoniją meilę liepsnotą“ (P. Liaučius), kiti tautiškiau ir deklaratyviau mąstė: „Tegu lietuviai džiaugiasi darbais Jūsų / Ant naudos tėvynės – Lietuvos mūsų“ (S. Kungys). Treti pasirašė inicialais ir galbūt šiltesnius jausmus deklaravo: „Žmonės skundžias aimanuoja / Gerų draugų maž! / O nežino jog tikruoju / Draugu: tu ir aš …“(B.N.). St. Jonikas visą puslapį patriotiniam eilėraščiui paskyrė, baigdamas kvietimu „…skriskim pas brolius / Apšviesti vergolius“ ir palinkėjimu „Lai mūsų jaunimas / It žalias rūtynas / Atbus ir žaliuos / Ir laime kvėpuos!“. Eilėraščių paliko ir būsimasis kompozitorius Jonas Lechavičius, ir būsimasis mokytojas, kritikas Juozas Tarvydas.
Užgriuvę karai išblaškė Zenono Ivinskio draugus: vieni liko Lietuvoje, kiti emigravo. Lietuva atkūrė valstybingumą, sužaliavusi it tas „rūtynas“. Mes galime skaityti Z. Ivinskio draugų poeziją – patriotinę, šiltą, tegu ir mėgėjišką – ir suvokti tiek didžiojo istoriko epochą, tiek ir dar nerūpestingos jaunystės aplinką, kurią pažinti mums gali padėti ir ikikariniai moksleivių laikraštėliai, saugomi Retų knygų ir rankraščių skyriaus Laikraštėlių kolekcijoje ir prieinami portale e-paveldas.

Plungės moksleivių laikraštėlis „Pirmosios mintys“, priklausęs Z. Ivinskiui

Telšių ateitininkų laikraštėlis „Alksnyno lepšis“, priklausęs moksleiviui Z. Ivinskiui

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*