Cypė, kapinės ir baudos: kaip katalikai su protestantais bylinėjosi

Upytės pavieto komisaro teismo dekretas. 1785. LNMMB RKRS F93-965

Upytės pavieto komisaro teismo dekretas. 1785. LNMMB RKRS F93-965

 

Ponas Bžozovskis, katalikas, Nemunėlio Radviliškio kapinėse buvo palaidotas 1785 metų balandžio 11 dieną. Į paskutinę kelionę išlydėjo klebonas, jo mylista Pranciškus Rubavičius ir parapijiečiai. Tačiau istorija čia tik prasideda. Kapinės – Nemunėlio Radviliškio evangelikų atstovas Adomas Zabiela galėjo prisiekti – priklausė evangelikams. Veltui evangelikų bendruomenė prašė katalikų nelaidoti: palaidojo ir dar kryžių pastatė.
Byla buvo perduoda Upytės pavieto komisarų teismui, o jau byloje – 3 kaltinimai. Pirmasis – prieš jo mylistą kleboną P. Rubavičių: neteisėtai velionį palaidojęs, kryžių pastatęs, prie kapinių esančio parko dalį iškirtęs ir kitų eibių iškrėtęs. Dar daugiau – evangelikų atsiųstą atstovą, poną Karolį Starosielskį nekaltai primušė. Tačiau klebonas nepasidavė: antrasis ieškinys – prieš jo mylistą A. Zabielą. Katalikai parapijiečiai tomis kapinėmis nuo seno naudojosi, o evangelikai turbūt slapta ir prieš klebono valią saviškius laidojo. Ne, pono Starosielskio nemušėme – tai jis puolė katalikus baisiai įžeidinėti. Galiausiai, trečiasis ieškinys – paties p. Starosielskio prieš kleboną Rubavičių. Tai klebonas nederamais žodžiais bajorišką Starosielskio garbę įžeidęs, du kartus sudavęs, o ir velionis Bžozovskis, rods, paskutinio patepimo negavęs.
Bylinėjosi jų malonybės, dokumentus pateikdami, liudininkus kviesdami, žmonių ir Dievo teisingumo dėl patirtų skriaudų besišaukdami. Galiausiai 1785 birželio 20 teismas paskelbė nuosprendį. Ilgą, į beveik 10 puslapių tilpusį, kiekvieną bylos pusę ir pažeistą teisę išvardijantį.
Teismas peštukams atseikėjo ir belangės, ir baudų. Katalikas P. Rubavičius nuteistas 15 savaičių kalėjimo ir 3600 grašių bauda. Evangelikas A. Zabiela atsipirko 6 savaitėmis kalėjimo ir 150 dukatų (85 000 grašių) bauda beigi 1000 auksinų teismo išlaidų. Starosielskis kompensacijos negavo, o apie mirusįjį p. Bžozovskį išvis nė žodžio
Taip bylinėjosi jų mylistos evangelikai ir katalikai. Išsamiau apie bylos eigą galima paskaityti 42 puslapių storio dokumente, saugomame LNB retų spaudinių ir rankraščių skyriuje bei patalpintame portale e-paveldas.

Parengė Vytautas Smilgevičius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*