Reformacijos pradžia

Liuterio Biblija, 1545

Liuterio Biblija, 1545

Šiemet minimas 500 m. Reformacijos jubiliejus. Reformacijos pradžia laikomi 1517-ieji metai, kai Vitenbergo teologijos profesorius ir vienuolis Martynas Liuteris spalio 31 d. paskelbė 95 tezes ir kartu su laišku jas nusiuntė savo arkivyskupui į Maincą. Jomis Liuteris kvietė į disputą dėl bažnyčios ateities. Tezės buvo parašytos lotyniškai, jas išspausdino spaustuvininkas Johanas Grünenbergas. Vėliau šios tezės buvo perspausdintos daugelyje miestų ir visuotinai paplito. Reformacija negrįžtamai pakeitė ne tik pačią Bažnyčią, bet ir visos Europos istoriją ir kultūrą.
Šias Liuterio 95 tezes, taip pat mokslinės ir populiarios informacijos apie Reformaciją, jos svarbą ir įtaką Lietuvos valstybingumui, kultūrai ir kalbai, apie svarbiausias Reformacijos asmenybes galima rasti Reformacijos 500-ųjų metinių minėjimo proga sukurtoje interneto svetainėje.
Prisidėdama prie Reformacijos sukakties minėjimo, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka parengė unikalią parodą „Maištaujančios knygos“ (kviečiame į parodos atidarymą lapkričio 9 d.), kurioje besidomintys galės susipažinti su to laikotarpio bibliotekoje saugomomis knygomis ir rankraštiniais dokumentais. Netilpusius į parodos stendus knygas ir dokumentus rasite bibliotekos Nacionaliniame publikuotų dokumentų archyviniame fonde ir Retų knygų ir rankraščių skyriuje bei svetainėje E.paveldas.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*