Milijonas keturiose dėžėse

Antanas Žmuidzinavičius. 10 litų banknotas, 1927 m. (iš „Pinigų muziejaus“ kolekcijos)

Lapkričio 29 diena. Turbūt vakaras. Lietuvos ambasadoje Londone girdisi rašomosios mašinėlės tarškėjimas: rašomas raštas Nr. 3602/14-15.
Raštą rašys ir pasirašys patsai ambasadorius Kazimieras Bizauskas. Gavėjas – Lietuvos banko valdytojas prof. V. Jurgutis. Turinys paprastas: kaip K. Bizauskas apie pusantro milijono litų apžiūrėjo.
Litus to meto Lietuvai spausdino firma „Bradburry, Wilkinson & Co“. Gerai spausdino, jei Lietuva tik šiai firmai patikėdavo. O štai pagal sutartį Lietuvos valdžia turėjo teisę firmą tikrinti. 1928 metų lapkričio 19 dieną ambasadorius K. Bizauskas šios užduoties ir ėmėsi.
Tikrinta 10 ir 50 litų banknotų gamyba. Dešimties litų banknotų spaudai ir kiti reikmenys buvos sudėti į dvi dėžes, tos užrakintos, raktai prof. V. Jurgučiui atsiųsti. Firma atsiskaitė už sugadintą popierių ir sugadintus banknotus: visas brokas sudegintas. Viso buvo 22 964 banknotai, „kurie firmos laikomi, kol nebus gautos atitinkamos instrukcijos iš Lietuvos banko“.
Penkiasdešimt litų banknotų tikrinimas – sudėtingesnis. Firma įsipareigojo niekad negaminti „poperio su panašiais vandens ženklais“. Patikrinta popieriaus gamybos įranga, vėl patikrintos dėžės su spausdinimo įranga, o jų raktai V. Jurgučiui nusiųsti. Spaudos brokas sudegintas, tam ir firmos pažyma duota. Rasta 26 844 banknotai, laukiant Lietuvos banko nurodymo.
Laiške minimi septyni priedai, deja, neišliko. Lietuvos valdžia firmos darbu liko patenkinta: čia bus spausdinami ir kiti litų banknotai. Kazimieras Bizauskas tokio kiekio pinigų daugiau turbūt nebematys. Rašte minimi litai paplis po pasaulį, liudydami Lietuvos valstybingumą ir jos pinigų sistemos brandą.

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriuje saugomas gausus Lietuvos Respublikos valstybės veikėjo, Nepriklausomybės akto signataro Kazio Bizausko rankraščių fondas (F61), kuriame randamas ir ką tik aprašytasis raštas Nr. 3602/14-15. Nuo balandžio 10 d. iki gegužės 14 d. Retų knygų ir rankraščių skaitykloje veikia paroda „Švietėjas, diplomatas, patriotas“, skirta Kazio Bizausko 125-osioms gimimo metinėms. Kviečiame apsilankyti!
Parengė Vytautas Smilgevičius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*