Paroda „Per Atlantą: Lietuvos ir JAV draugystės amžius“

Balandžio 18 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje lankytojams atverta Lietuvos ir JAV bičiulystės šimtmečio puslapius atskleidžianti paroda „Per Atlantą: Lietuvos ir JAV draugystės amžius“. Lietuvos valstybingumo atkūrimo šimtmečiui skirtą parodą drauge kūrė JAV ambasada Lietuvoje ir Prezidento Valdo Adamkaus biblioteka-muziejus. 

Paroda atskleidžia per šimtmetį brandintų ir puoselėtų Jungtinių Amerikos Valstijų ir Lietuvos santykių dinamiką. Parodos kūrėjai, Lietuvos ir JAV istorikai, surinko unikalią istoriografinę medžiagą, stebinančią naujais, galbūt mažiau girdėtais pasakojimais apie svarbiausias Lietuvos ir Amerikos dialogo akimirkas bei istorines asmenybes, formavusias bei lėmusias šio dialogo kryptį. Paroda leidžia pažinti amerikiečius ir lietuvius per juos vienijančias tarpvalstybines ir kultūrines veiklos sritis – sportą, meną, ekonomiką, saugumą ir diplomatiją. Nauju žvilgsniu aprėpiamas itin svarbus Amerikos lietuvių išeivijos indėlis, įkūnijant svarbiausias lietuvių viltis ir lūkesčius tarpukario metu, po sovietų okupacijos bei Lietuvai atgavus nepriklausomybę. Taip pat atskleidžiami Lietuvos ir Amerikos mokslininkų, menininkų ir sportininkų ryšiai, bendri sumanymai ir siekis dalintis abi šalis praturtinančia patirtimi.

Pasak parodos globėjos JAV ambasadorės Lietuvoje Anne Hall, šis istorikų ir diplomatų kūrinys tai simbolinis Amerikos ir Lietuvos ryšių brandos patvirtinimas: „Paroda pagerbia daugybę vyrų ir moterų abipus Atlanto, kurie kūrė ryšius tarp mūsų dviejų didžių tautų. Jaučiame jiems didžiulį dėkingumą, nes būtent jų dėka galime kurti ir gyventi laisvėje, bei niekada nesuabejoti mūsų teise į tokį gyvenimą“.

Paroda Vilniuje bus eksponuojama iki balandžio 25 d. Vėliau ji bus pristatyta dešimtyje Lietuvos miestų ir miestelių, o nuolatiniam eksponavimui bus pristatyta Prezidento V. Adamkaus bibliotekoje-muziejuje, Kaune.

Trumpai apie parodą

Data balandžio 18–25 d.
Laikas bibliotekos darbo valandomis
Vieta Valstybingumo erdvė. II a.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“