Nuo lapkričio 20 d.: „Metų knygos rinkimai“ – susitikimai su knygų autoriais

Į Lietuvos nacionalinę Martyno Mažvydo biblioteką grįžta gyvi pokalbiai su autoriais, kurių kūriniai nominuoti „Metų knygos“ titului. Šiemet į susitikimus su skaitytojais kviesime ne tik po vieną rašytoją, bet ir jų poras.

„Metų knygos“ renginių ciklą Nacionalinė biblioteka lapkričio 20 d. pradės „Tyto albos“ išleista Rūtos Oginskaitės knyga „Gib a kuk. Žvilgtelėk“ (moderatorius Daumantas Todesas). Lapkritį taip pat lauks susitikimas su dviem poezijos kategorijoje nominuotų knygų autoriais: Greta Ambrazaite ir Gintaru Bleizgiu. Pokalbį su jais ves literatūrologė Lina Buividavičiūtė. Gruodį vyks dar du susitikimai su „Metų knygų rinkimams“ nominuotų kūrinių autoriais: su poetais Tomu Petruliu ir Mariumi Buroku (moderatorė literatūrologė dr. Virginija Cibarauskė), taip pat Laura Sintija Černiauskaite ir Gabija Grušaite, kurias kalbins literatūrologė doc. dr. Žydronė Kolevinskienė.

2019 m. sausį ir vasarį lauks susitikimai su Tomu Venclova, Sigitu Parulskiu, Herkumi Kunčiumi, Giedra Radvilavičiūte, Leonardu Gutausku, Aurimu Švedu ir Kornelijumi Plateliu. Visą šiųmetiniuose „Metų knygos rinkimuose“ nominuotų lietuvių autorių knygų sąrašą rasite čia ›. Už labiausiai patikusią knygą balsuoti galima iki 2019 m. vasario 17 d. vienu iš trijų būdų: interneto svetainėje (iš vieno įrenginio balsuoti galima ne daugiau kaip 5 kartus), elektroniniu paštu metuknyga@lrt.lt arba paštu adresu „Metų knygos rinkimams“, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Gedimino pr. 51, 01504 Vilnius.


Lapkričio 20 d. 18 val. susitikimas su knygos „Gib a kuk. Žvilgtelėk“ autore Rūta Oginkskaite

Savo naujoje, šeštoje, knygoje „Gib a kuk. Žvilgtelėk“ (Tyto alba, 2017) R. Oginskaitė kviečia žvilgtelėti į vieno iš žymiausių Lietuvos rašytojų Grigorijaus Kanovičiaus gyvenimo tarpsnius, kūrybą ir amatą, šeimos ir žydų tautos likimus. Pasak autorės, rašydama knygą, ji stengėsi, kad skaitytojas pasijustų esąs Grigorijaus ir Olgos Kanovičių namuose. Lietuviškai, su išsprūstančiais žydiškais, rusiškais posakiais ir kartais ne visai lietuviška tvarka sudėliotais žodžiais 87 metų rašytojas pasakoja apie savo ilgametę kūrybą, o jo bendraamžė žmona Olga papildo jį jautriausiomis detalėmis, citatomis ir čia pat deklamuojamomis tekstų ištraukomis.

Pokalbį su R. Oginskaite Nacionalinėje bibliotekoje vesiančio D. Todeso nuomone, tokios nuoširdžios biografinės knygos jis iki šiol dar nebuvo skaitęs. Jis naująją R. Oginskaitės knygą lygina su aktoriaus darbu, kai šis kelioms valandoms į save turi įsileisti svetimą žmogų, personažą – įsileisti taip, kad juo patikėtų. „Rūta sugebėjo į save įleisti Kanovičius, „ištirpti“ juose. Pamačiau ir Olgą, ir Grigorijų tokius, kokius juos pažįstu“, – sako mecenatas, menų gerbėjas, jaunesniuoju G. Kanovičiaus draugu save laikantis D. Todesas.

Knyga „Gib a kuk. Žvilgtelėk“ nominuota „Publicistikos ir dokumentikos“ kategorijoje.


Lapkričio 21 d. 17.30 val. susitikimas su poetais Greta Ambrazaite ir Gintaru Bleizgiu

Poetė G. Ambrazaitė rašyti pradėjo vaikystėje: žaisdama susiūdavo popieriaus lapus ir prirašydavo ten eilėraščių arba pasakų. 13 metų užsiregistravo svetainėje rasyk.lt, kur, kaip ji prisipažįsta, kūrė bet ką. Sąmoningesnius eilėraščius Greta kurti pradėjo jau studijuodama universitete. Šiandien ji ne tik Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos organizuojamo pirmosios poezijos knygos konkurso laureatė, bet ir „Metų knygos“ nominantė.

Pasak renginį vesiančios literatūrologės L. Buividavičiūtės, pirmoji G. Ambrazaitės knyga „Trapūs daiktai“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2018) – solidaus turinio, daugelio poetų bendruomenės narių lauktas debiutas. „Bendras įspūdis, perskaičius knygą – iš tiesų stiprus, – sako literatūrologė. – Autorė sukuria lingvistinį paradoksą – kiekvienas eilėraštis tarsi mikrovisata, jis tirštas, įtaigus, besisukantis aplink savo ašį. […] Kita vertus, „Trapūs daiktai“ – konceptuali knyga, eilėraščiai sukasi ne tik aplink savo ašį, bet drauge sudaro savotišką poetinę Saulės sistemą […]“

„Xeranthemum“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2018) – jau devintoji poeto, eseisto ir literatūros kritiko G. Bleizgio poezijos knyga. Pasak kritikų, tai stiprus patirčių rinkinys, kuriame tekstai pinasi gamtos, augalų, prisiminimų ir pojūčių gijomis. Poetas išlieka ištikimas sau – jis atviras, mąslus, klausiantis ir atsakantis, gyvas. L. Buividavičiūtės nuomone, naujoji G. Bleizgio knyga yra labai nuoširdi – „net labai drąsiai nuoširdi“. „[…] Bleizgio eilėraštis – intensyvus ir tirštas – savojo subjekto potyrių nuoširdumu užkariauja mano naiviąją elegiškąją širdies pusę.“

G. Ambrazaitės ir G. Bleizgio knygos nominuotos „Poezijos knygos“ kategorijoje.


Gruodžio 4 d., 18 val. susitikimas su poetais Mariumi Buroku ir Tomu Petruliu

Pirmosiomis gruodžio dienomis kviečiame į susitikimą su dviem „Metų knygos rinkimuose“ nominuotais poetais Mariumi Buroku ir Tomu Petruliu. Susitikimą moderuos literatūrologė dr. Virginija Cibarauskė.

Šiųmetinei „Metų knygai“ nominuota poeto, vertėjo ir literatūros kritiko M. Buroko knyga „Švaraus buvimo“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2018) yra trečioji ir paskutinė trilogijos (ankstesnės dalys – „Būsenos“, 2005 m. ir „Išmokau nebūti“, 2011 m.) knyga. Kritikai pabrėžia, kad naujam poeto eilėraščių rinkiniui būdinga apsivalymo, vidinių traumų įveikimo samprata yra artima išpažintinei poezijai. Kitas kritikų atpažintas aspektas – iki šiol lietuvių poezijoje gana retos tėvystės, atsakomybės už santuoką ir apskritai santykius su aplinkiniais temos. Literatūros kritikė V. Cibarauskė atskirai išryškina M. Buroko knygos monotoniją. Pasak jos, „Švaraus buvimo“ stokoja ryškesnių lūžių, poetinio balso moduliacijų. Aprašomos būsenos, patirtys, net situacijos kartojasi, įvaizdžių repertuaras gana minimalus.“ Kita vertus, monotoniją ir pasikartojimus ji yra linkusi interpretuoti kaip susiformavusio, užbaigto pasaulėvaizdžio požymį, paradoksaliai koreliuojantį su paskirų įvaizdžių daugiaprasmiškumu.

Kaip ir G. Ambrazaitė, T. Petrulis į „Metų knygos rinkimus“ (Naujas vardas, 2017) pateko su pirmąja savo poezijos knyga „Triukšmo gyvatė“ (el. knygą rasite čia ›). Poezijos senbuvio M. Buroko nuomone, poetui pavyksta išvengti beveik visų poetiškumo spąstų ir su pasimėgavimu nuvilti įprastus poetinius lūkesčius: „Pradedi skaityti eilėraštį ir, regis, jau atpažįsti siurrealizmą. O pasirodo ne – jis baigiasi meiliu „šveikišku“ kreipiniu, nešvankybe ar prozišku it palto saga sakiniu. Pradedi skaityti kitą eilėraštį ir, regis, atpažįsti seną gerą lietuvišką impresionizmą – betgi ne. Tekstas staiga brutaliai nutrūksta, netikėtai pasibaigia arba švelniai pasiunčia tave velniop. Svarbiausia šiuose tekstuose – siūlės, neatitikimai, sudūrimai ir susidūrimai, ribos.“

M. Buroko ir T. Petrulio knygos nominuotos „Poezijos knygos“ kategorijoje.


Gruodžio 17 d. 17.30 val. susitikimas su rašytojomis Laura Sintija Černiauskaite ir Gabija Grušaite

Antroje gruodžio pusėje skaitytojų laukia dar vienas susitikimas su dviem „Metų knygos rinkimuose“, suaugusiųjų knygos kategorijoje, nominuotomis rašytojomis: Laura Sintija Černiauskaite ir Gabija Grušaite. Susitikimą su viešniomis moderuos literatūrologė doc. dr. Ž. Kolevinskienė.

„Tamsi pasaka suaugusiems“ – taip naujausią L. S. Černiauskaitės knygą „Šulinys“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2018) apibūdina literatūros kritikė dr. Virginija Cibarauskė. Pasak kritikės Giedrės Kazlauskaitės, mažuoju romanu pavadintas kūrinys tiek savo tema, tiek ir stiliumi įsilieja į ankstesnių rašytojos prozos kūrinių kontekstą. „Šie tekstai dažnai priskiriami vadinamajai „moterų prozai“, nes objektu renkasi moterų ir vyrų santykių, motinystės, taip pat vaiko, paauglio pasaulio, neretai pažymėto traumos ar netekties ženklu, analizę“, – teigia ji. Renatos Šerelytės vertinimu, vėliausias L. S. Černiauskaitės „mažasis romanas“ nepretenduoja į solidų žanrą, kūrinys atrodo gležnas, pažeidžiamas, kupinas nutylėjimų lyg eilėraštis. „Kad tai kūrinys ne apie „dvi Lietuvas“, socialinę atskirtį, degradavusį žmogiškumą ir skriaudžiamus vaikus, o apie šulinį – gelmę, gilybę, sapną, slenkstį tarp dviejų pasaulių, veidrodį, paslaptingos akies vyzdį.“

Nuo pat pirmosios knygos savo skaitytojų ratą subūrusi Gabija Grušaitė į šių metų geriausios knygos rinkimus pateko su antruoju romanu „Stasys Šaltoka: vieneri metai“ (Lapas, 2017). Tomas Vaiseta pabrėžia, kad antrajam G. Grušaitės romanui būdingi bene du svarbiausi dalykai: pirma, romano siužetas atsiskleidžia kaip sąmoninga pastanga „sulaužyti ar išlipti iš tam tikro lietuvių literatūros rėmo ir šis sprendimas pasiteisina“; antra, į lietuvių literatūrą autorė „įnešė iš tiesų šiuolaikinio stiliaus (…), o kartu – ir turbūt svarbiausia – neišduotos literatūros“. Romanas „Stasys Šaltoka“ už egzistencinių patirčių įprasminimą chaotiškame kosmopolitiniame dabarties pasaulyje buvo įvertintas Jurgos Ivanauskaitės premija. Įdomu, ką rašytojai lems šių metų geriausios knygos rinkimai?


Trumpai apie knygų pristatymus

Data
Laikas
Vieta
Knyga
Daugiau informacijos
Lapkričio 20 d. 18 val Renginių erdvė, III a. „Gib a kuk. Žvilgtelėk“, Rūta Oginskaite Facebook ›
Lapkričio 21 d. 17.30 val Valstybingumo erdvė, II a. „Trapūs daiktai“, Greta Ambrazaitė
„Xeranthemum“, Gintaras Bleizgys
Facebook ›
Gruodžio 4 d. 18 val Valstybingumo erdvė, II a. „Švaraus buvimo“, Marius Burokas
„Triukšmo gyvatė“, Tomas Petrulis
Facebook ›
Gruodžio 17 d. 17.30 val Meno erdvė, V a. „Šulinys“, Laura Sintija Černiauskaitė
„Stasys Šaltoka“, Gabija Grušaitė
Facebook ›