Ką naujo paskaityti? Publicistika, dokumentika ir kita

Ankstesniuose tinklaraščio įrašuose pristatėme per pirmąjį šių metų ketvirtį Nacionalinę biblioteką pasiekusias poezijos ir prozos knygas. Jeigu dairotės eseistikos, dienoraščių, atsiminimų, knygų apie Lietuvos istoriją, siūlome užmesti akį į šią apžvalgą.

Knygų nesiekta išvardyti pagal vertę – ši apžvalga yra būtent apžvalga: kvietimas apsižvalgyti, ką naujo galima paskaityti. Čia pateko ir akademinės knygos, kurios gali sudominti platesnę skaitytojų auditoriją, ir populiarioji literatūra.

Jeigu dairotės knygos, kuri paliko įspūdį literatūrologams, literatūros kritikams, kitiems kultūros lauko atstovams, siūlytume atsižvelgti į akcijos „Metų knygos rinkimai“ ekspertų komisijos nuomonę. Publicistikos ir dokumentikos penketuką rasite štai čia, už knygas vis dar galima balsuoti (iki balandžio 25 dienos): https://skaitymometai.lnb.lt/index.php?3531751070


Weekendų miestai ir priemiesčiai : kaip buvo kuriami modernūs kurortai tarpukario (1918–1940) Lietuvoje : monografija / Viltė Migonytė-Petrulienė ; [moksliniai recenzentai Marija Drėmaitė, Vasilijus Safronovas, Rasa Žukienė]. – [Vilnius] : Lapas, [2021]. – 399, [1] p. : iliustr., faks.. – Tiražas 800 egz.. – ISBN 978-609-8198-46-1 (įr.)

Ši knyga kviečia susipažinti su kosmpolitiškais tarpukario Lietuvos kurortų miestais ir miesteliais, to meto reklamose vadintais „weekendais“ – nuo Birštono ir Palangos iki Aukštosios Panemunės, Likėnų, Lampėdžių ar Kulautuvos. Tarpukariu užgimusi poilsio kultūra ir architektūra pasakoja apie modernų miesto žmogų, čia randantį prieglobstį savaitgaliais po darbų.

Trumpą knygos ištrauką rasite štai čia: https://www.delfi.lt/kultura/naujienos/kurortai-tarpukario-lietuvoje-atskiri-vyru-ir-moteru-pliazai-bei-tukstantines-baudos.d?id=89147875


Kaimo pasaka / Marius Jonutis. – [Kaunas] : Žalias kalnas, [2021]. – [82] p. : iliustr.. – Tiražas 1000 egz.. – ISBN 978-609-8310-01-6 (įr.)

„Kaimo pasaka“ – tai žinomo menininko Mariaus Jonučio medžio drožinių ir trumpučių esė knyga, kviečianti skaitytojus į kaimą, kur gyvenimas gali būti erdvus ir gražus.

„Gyvenu ant žemės po dangumi su paukščiais ir gyvūnais, audromis, liūtimis, saulėmis, miglomis, rasomis ir vaivorykštėmis. Esu čia laimingas ir žinau, kad ne vienas toks, visiems širdyje kaimiečiams ir paišau paveiksliukus“, – per vieną interviu teigė menininkas.

Parodos „Kaimo pasaka“ įkvėptą pokalbį su M. Jonučiu rasite štai čia: https://www.lrytas.lt/kultura/daile/2021/06/10/news/menininkas-marius-jonutis-savo-nama-kaime-stato-ir-is-paveikslu-19684593


Laiko jungtys / Dalia Kuizinienė ; Vytauto Didžiojo universitetas, Lietuvių išeivijos institutas. – Vilnius : Versus, [2021]. – 199, [1] p. : iliustr., faks., portr.. – Tiražas 500 egz.. – ISBN 978-9955-829-43-0 (įr.)

Naujausioje prof. dr. D. Kuizinienės knygoje, kurią sudaro dvi dalys, skelbiami skirtingų lietuvių (e)migrantų bangų interviu ir straipsniai apima daugiau nei trisdešimties metų laikotarpį. Pirmoje dalyje pateikiami 1992–2005 m. rengti interviu su išeivijos rašytojais, leidėjais ir žurnalistais, kai, atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, jie pirmą kartą atvyko į Lietuvą. Tai pokalbiai su rašytojais Jurgiu Jankumi, Kazimieru Barėnu, Birute Pūkelevičiūte, Vytautu Volertu, literatūros kritikais Birute Ciplijauskaite, Rimvydu Šilbajoriu, Broniumi Vaškeliu, leidėju Gintautu Vėžiu. Antrą knygos dalį sudaro pokalbiai su šiuo metu svetur gyvenančiomis ir kuriančiomis lietuvių rašytojomis, mokslininkėmis ir menininkėmis: Birute Putrius, Violeta Kelertiene, Lina Ever, Jolita Herlyn, Almyra Weigel.

Gegužės 5 d. 17 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Valstybingumo erdvėje vyks šios knygos pristatymas. Renginyje dalyvaus knygos autorė prof. dr. D. Kuizinienė, žurnalistė Birutė Garbaravičienė. Renginį ves dr. Dalia Cidzikaitė.


Aliutės dienoraštis / Alena Landsbergytė-Žemkalnytė ; [dienoraštį parengė Vytautas Landsbergis] ; [knygos sudarytoja, komentarų autorė, mokslinė redaktorė ir priedų sudarytoja Dalia Cidzikaitė] ; [Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka]. – Vilnius : Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, 2021. – 211, [1] p. : iliustr.,
portr. – Tiražas 400 egz.. – ISBN 978-609-405-219-4

Akimirka iš knygos pristatymo Vilniaus knygų mugėje

Tai žinomos visuomenininkės, redaktorės ir vertėjos, aktyvios Australijos lietuvių bendruomenės narės Alenos Karazijienės (Landsbergytė-Žemkalnytė), artimųjų vadintos Aliute, 1938–1940 m. rašytas dienoraštis, saugotas jos jauniausio brolio Vytauto Landsbergio šeimos archyve. Šešiolikmetės prieškario Kauno gimnazistės užrašų knygutėje drobiniais viršeliais rašytame dienoraštyje gausu pastebėjimų apie kasdienį gyvenimą, faktų, asmeninė nuomonė persipina ne tik su to meto realybe, bet ir atspindi Aliutės jausmus, išgyvenimus. Minimi draugai gimnazistai, taip pat vyresni žinomi Kauno žmonės, aprašomas gimnazistų gyvenimas, ypač jų laisvalaikis. Dienoraščio autorė rašo apie ją mokiusius mokytojus, išpažįsta pirmąją meilę, užsimenama ir apie gana griežtą tėvų priežiūrą. Moksleivija skirdavo laiko ir tautinei kultūrai puoselėti, dienoraščio autorė noriai lankė tautinių šokių repeticijas, to meto jaunimui tautiniai drabužiai buvo neatskiriama renginių dalis.

Knygos sudarytojos, Nacionalinės bibliotekos Lituanistikos skyriaus darbuotojos Dalios Cidzikaitės straipsnį apie dienoraštį ir jo autorę neseniai publikavo žurnalas „Tarp knygų“ (2022, Nr. 2, p. 16-17). Elektroninį žurnalo variantą rasite štai čia: https://bit.ly/3xMs2qu


Atsiminimų punktyrai / Algis Mickūnas. – Vilnius : Apostrofa, [2022]. – 319, [1] p. : iliustr., portr.. – Tiražas 1000 egz.. – ISBN 978-609-8205-23-7

Pasak filosofo Arūno Sverdiolo, šioje knygoje jo kolega „atsigręžia į savo gyvenimą ir punktyriškai pasakoja apie jį, pasakoja dalykus, apie kuriuos net dešimtmečius su juo bendravusieji niekad nebuvo girdėję. Pradėdamas nuo vaikystės Lietuvos kaime, jis ištaria žodį „rojus“, kuriuo paskui metaforiškai įvardija viską, ką jam teko patirti. Rojus jam yra gyvenimo eidos, o sunkumus, kliūtis ir dramas galì tik kartkartėmis nujausti tarp punktyrų.“

„Mano gyvenimėlis kaip sapnas, bet galim toliau sapnuoti“, – per Vilniaus knygų mugę sakė iš JAV į Lietuvą atvykęs Algis Mickūnas, šiuos žodžius lydėjo renginio lankytojų plojimai.


Apie knygos pristatymą skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/kultura/naujiena/literatura/i-lietuva-atvykes-a-mickunas-mano-gyvenimelis-kaip-sapnas-bet-galim-toliau-sapnuoti-286-1647230?copied


Dienoraštis, 1938–1945 / Vincas Mykolaitis-Putinas ; [sudarytoja Virgilija Stonytė] ; [įvadinio straipsnio autorius Manfredas Žvirgždas] ; [komentarų autoriai Norbertas Černiauskas, Virgilija Stonytė, Manfredas Žvirgždas] ; [recenzentai Gediminas Mikelaitis, Jūratė Sprindytė]. – Vilnius : Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, 2022. – 426, [1] p., [22] iliustr. lap.. – ISBN 978-609-425-321-8 (įr.)

Šis dienoraštis ilgai buvo Irenos Kostkevičiūtės, Vinco Mykolaičio-Putino mūzos-bičiulės, rašytojo kūrybinio palikimo tvarkytojos ir rengėjos nuosavybė (Mykolaičio valia). Vėliau pateko pas Vandą Zaborskaitę. Dienoraštis visas publikuojamas pirmą kartą.

Leidėjų teigimu, rašytojo dienoraštis nepretenduoja būti nei epochos enciklopedija, nei intymia išpažintimi, nors skaitytojui poeto asmenybė veikiausiai atsiskleisianti iš dar nematytos, pakankamai artimos ir asmeniškos perspektyvos. Dienoraštis liudija jausenas, reakcijas, mąstymą tragiškais laikais.


Elena Mezginaitė: žmonės man – viskas… : pokalbiai / [sudarytojos Sandra Voveriūnienė, Gitana Navagruckienė]. – Panevėžys : Panevėžio Elenos Mezginaitės viešoji biblioteka, 2021. – 183, [1] p. : iliustr., portr.. – Tiražas 800 egz.. –
ISBN 978-9986-9286-1-4

Poetės 80-mečiui išleista knyga skirta išsaugoti, aktualizuoti ir skleisti plačiajai visuomenei poetės Elenos Mezginaitės publicistinį palikimą. Joje surinkti 32 Panevėžio regiono periodinėje spaudoje 1989–2005 m. publikuoti jos interviu su žymiais Lietuvos kūrėjais, kultūros ir meno žmonėmis.

Pašnekovai:

Stasys Petronaitis/ Algirdas Paulavičius/ Ligita Kondrotaitė/ Anastazija Sučylienė/ Algimantas Vytėnas/ Valdemaras Kukulas/ Elvyra Pažemeckaitė/ Regina Zdanavičiūtė/ Elena Gabulaitė/ Rimantas Teresas/ Regina Astrauskaitė/ Romualdas Urvinis/ Irena Bitinaitė/ Julius Dautartas/ Jonas Strielkūnas/ Donatas Banionis/ Veronika Vildžiūnaitė/ Vytautas Anužis/ Enrikas Kačinskas/ Algirdas Varžinskas/ Julius Tamošiūnas/ Dalia Melėnaitė/ Valdas Klimavičius/ Vygantas Kosmauskas/ Algimantas Masiulis/ Jūratė Sučylaitė/ Julija Stepankienė-Blėdytė/ Antanas Markuckis/ Povilas Šiaučiūnas/ Algimantas Kaminskas/ Algimantas Aleksandravičius/ Arvydas Šliogeris


Hedonistės užrašai : tavo ir mano mintys / Erika Umbrasaitė ; [fotografas Georgeʼs Dambier]. – Vilnius : Alma littera, 2022. – 199, [5] p. : iliustr., portr.. – Tiražas 4000 egz.. – ISBN 978-609-01-4977-5 (įr.)

Rašytojai Erikai Umbrasaitei hedonizmas nėra tamsiosios gyvenimo pusės neigimas. „Augau sovietmečiu. Puikiai pamenu apytuštes lentynas ir eiles prie duonos ar sviesto, kuris kartais pasibaigdavo prieš pat nosį. Bet mama net toje nykumoje situacijos nedramatizuodavo. Ji paserviruodavo kuklius pietus mikroskopiniame balkone ir įkvėpdavo įsivaizduoti, kad sėdime Paryžiuje, matome parkus ir Liuksemburgo sodą. Nuo mažens man buvo skiepijama: tamsos nereikia neigti, ją svarbu suprasti“, – per interviu „Pasaulio lietuviui“ teigė E. Umbrasaitė.

Populiarių knygų autorė jau ilgokai gyvena ne Lietuvoje, bet Prancūzijoje. Per tą patį interviu rašytoja sakė: „Po beveik 13 metų gyvenimo svetur geriau suprantu Amerikos lietuvius, per Sąjūdį pradėjusius važiuoti į Lietuvą, ir tą jų egzaltaciją, kuri tuo metu atrodė kiek keista ar net  dirbtinė. Nors iš darbų galiu ištrūkti tik žiemą ir Vilniuje lankausi baisiausiais mėnesiais lapkritį ir vasarį, atvykusi nematau trūkumų. Viskas atrodo gražu, viskas skanu. Visgi santykis su gimtine per tuos emigracijos metus pasikeitė. Lietuvoje jaučiuose kaip turistė, grįžusi laikinai viešnagei, bet po savaitės ar poros jau noriu namo. Namus sukonstravau ir juos jaučiu Prancūzijoje.“

Interviu rasite „Pasaulio lietuvio“ svetainėje: https://pasauliolietuvis.lt/erika-umbrasaite-man-buvo-svarbu-integruotis-i-prancuzijos-visuomene-bet-nenuskesti-joje/


Kaip būti / Vaiva Rykštaitė. – Vilnius : Tyto alba, 2021. – 375, [1] p.. – Tiražas 4000 egz.. – ISBN 978-609-466-616- 2 (įr.)

Lietuvos viešojoje erdvėje puikiai žinoma autorė, pasisakanti aktualiais klausimais, kaip ir E. Umbrasaitė gyvena ne Lietuvoje – Vaiva Rykštaitė su šeima įsikūrė Havajuose (JAV). Anot V. Rykštaitės, ši jos  knyga nuo ankstesniųjų skiriasi tuo, kad buvo ne parašyta, bet surinkta iš trumpų ir ilgų tekstų. Autorė pripažįsta, kad idėja jai pačiai iš pradžių pasirodė besanti komercinė. Visgi vėliau ji susimąsčiusi, kad, nors socialinės medijos dažnai nuvertinamos, kai kurie tekstai yra verti turėti ilgesnį galiojimo laiką negu kelios sekundės ar kelios dienos – juk prapultų ir gilūs, širdingi rašiniai. Knygoje „Kaip būti“ skaitytojai ras ir niekur anksčiau nepublikuotų tekstų. Nors pavadinimu knyga primena savipagalbos leidinius, V. Rykštaitė knygos nepriskiria  prie tokių. „Aš nežinau, kaip būti. Aš tik ieškau ir bandau“, –  sako rašytoja.


Algimantas Zurba: nuo Apaščios lygumų iki Vilniaus kalvų : prisiminimų mozaika / sudarytoja Laima Zurbienė. – Vilnius : Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, [2021]. – 471, [1] p. : iliustr., portr.. – Tiražas 500 egz.. – ISBN 978-609- 480-288-1 (įr.)

Iš archyvo, saugomo Nacionalinėje bibliotekoje

Algimantas Zurba (1942–2018) – garsus Lietuvos rašytojas, publicistas, daugelio literatūros kūrinių autorius, ilgametis žurnalo „Moksleivis” vyriausiasis redaktorius. Šioje knygoje iš artimiausių žmonių, bičiulių, bendramokslių, bendrakursių, kolegų, rašytojų, pedagogų, literatūros kritikų prisiminimų dėliojama savotiška ir to laikmečio, ir paties A. Zurbos gyvenimo mozaika.

„Kiekvienas prisiminimų autorius savotiškai nubrėžia ir tam tikrus rašytojo asmenybės štrichus. Tai ir pasako tojo talentas, šmaikštumas, tvirtumas, darbštumas, kruopštumas ir atidumas, tačiau kartu ryškėja ir rašytojo tvirta laikysena, charakteris, bendravimo su aplinkiniais būdas“, – taip apie knygą atsiliepia Nacionalinės bibliotekos darbuotoja Deimantė Žukauskienė. Jos apžvalga publikuota JAV lietuvių laikraščio „Draugas“ priede „Kultūra“ (2022, vas. 19, Nr. 7 (14), p. 5, 8).

Nacionalinėje bibliotekoje lietuvių literatūros tyrinėtojai jau gali susipažinti su A. Zurbos archyviniais dokumentais, kuriuos 2019 m. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyrius gavo iš A. Zurbos našlės Laimos Zurbienės.


Išskyrėme tik dalį knygų. Jeigu neradote, kas patrauktų jūsų dėmesį, siūlome užmesti akį į sąrašą apačioje. Taip pat kviečiame pasidomėti bibliografine informacija apie Lietuvoje išleistus ir numatomus leisti leidinius, kuri kas savaitę skelbiama Nacionalinės bibliotekos svetainėje, naujienoms skirtoje dalyje: https://www.lnb.lt/naujienos. Gal ten pastebėsite knygą, kurios ilgai laukėte?

Gyvenimas be šešėlio : [psichoterapinės tikros istorijos, pakeisiančios tavo pasaulio matymą] / Rasa Andrikienė. – Vilnius : Alma littera, 2021. – 255, [1] p.. – Tiražas 1500 egz. (papild.). – ISBN 978-609-01-4744-3 (įr.)

Ane : kultūrinio tinklaraščio 50 atradimų / Kornelija Anelauskaitė, Gerda Berentaitė. – [Marijampolė] : Idėja plius, [2021]. – 106, [1] p. : iliustr.. – Tiražas 100 egz.. – ISBN 978-609-8253-17-7

Praeities dulkes nubraukus : [atsiminimai] / Albina Blažytė-Baranauskienė. . – Vilnius : Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras, 2021. – 191, [1] p. : iliustr., faks., portr.. – Tiražas 300 egz.. – ISBN 978-609- 8298-12-3 (įr.)

Kovingoji Ėvė : kaip Ieva Simonaitytė gynė lietuviškumą ir gentainius / Edita Barauskienė. – Klaipėda : Eglės leidykla, 2021. – 203, [1] p. : iliustr., portr.. – Tiražas 1000 egz.. – ISBN 978-609-432-143-6 (įr.)

Tiesos vertikalė : knyga apie Vytautą Anužį / Elvina Baužaitė. – Vilnius : Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, [2021]. – 423, [1] p. : iliustr., portr.. – Tiražas 1000 egz.. – ISBN 978-609-480-286-7 (įr.)

Lietuviško fakyro žydinti nostalgija : Vytautas Landsbergis apie Bronių Kutavičių / sudarytoja Eglė Bertašienė. – Vilnius : Lietuvos muzikos ir teatro akademija : Lietuvos kompozitorių sąjunga , 2021. – 95, [1] p. : iliustr., nat., portr.. – (Lietuvos muzikologijos šaltiniai ; kn. 1). – Tiražas 300 egz.. – ISBN 978-609-8071-62-7

Afganistanas. Giltinės pabučiavimas / Audrius Bitinas. – Vilnius : Petro ofsetas, 2021. – 243, [1] p. : iliustr., portr.. – ISBN 978-609-420-748-8 (įr.)

Gyvenimas perbėgo per atmintį : biografinė apybraiža apie Balį Sruogą / Juozas Brazauskas. – Panevėžys : [D. Rudžio individuali įmonė], 2021. – 153, [1] p. : iliustr., faks., portr.. – Tiražas 200 egz.. – ISBN 978-609-8202-36-6

Čia tada, ten dabar = Here then, there now / Dovilė Dagienė ; [tekstas: Ulf Peter Hallberg] ; [vertimas: Tomas Čiučelis]. – Vilnius : Lietuvos fotomenininkų sąjungos fotografijos fondas [i.e. Lietuvos fotomenininkų sąjunga], [2021]. – 24, [4] p., [20] iliustr. lap. : iliustr.. – Tiražas 400 egz.. – ISBN 978-9955-438-84-7

Užrašyti žodžiai liudija : 1941 metų tremtinių ir politinių kalinių dienoraščiai ir atsiminimai / [sudarytojos Ramunė Driaučiūnaitė, Milda Jarušaitienė]. – Vilnius : Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras, 2021. – 131, [1] p. : iliustr., faks., portr.. – Tiražas 300 egz.. – ISBN 978-609-8298-13-0 (įr.)

Ką jie mums padarė : Lietuvos gyvenimas traumų psichologijos žvilgsniu / Danutė Gailienė ; [recenzavo Vytautas Bieliauskas, Rimantas Želvys]. – [2-asis leid.]. – Vilnius : Tyto alba, 2021. – 246, [2] p. : diagr., graf.. – Tiražas 1200 egz. (papild.). – ISBN 978-609-466-552-3

Lietuvos kovos dėl laisvės 1941–1953 m. / Povilas Gaidelis. – Vilnius : Briedis, 2022. – 173, [2] p. : iliustr., portr., žml.. – ISBN 978-9955-26-916-8 (įr.)

Tarp dangaus ir žemės : taip gimsta kariai – 1991–1992 / Aleksiejus Gaiževskis. – Kaunas : Vox altera, 2021. – 254, [1] p. : iliustr., portr.. – ISBN 978-609-8088-36-6

Nuoširdumo esybėje : jausmų įamžinimo laiškai / Giedrius Kiškis. – Utena : Utenos Indra, 2022. – 63, [1] p. : iliustr.. – Tiražas 200 egz.. – ISBN 978-609-455-572-5

Trispalvio Erelio skrydis : eskadrono „Erelis-02“ misija Afganistane, 2002–2003 / Ernestas Kuckailis. – 2-asis leid.. – Kaunas : Vox altera, 2021. – 143, [1] p. : iliustr., portr., žml.. – ISBN 978-609-8088-34-2

Debesies laivu : užrašai apie Mikalojų Konstantiną Čiurlionį / Vytautas Landsbergis ; [sudarytoja Erika Urbelevič]. – [Vilnius] : Dominicus Lituanus, 2022. – 238, [1] p. : iliustr., faks., nat., portr.. – Tiražas 800 egz.. – ISBN 978-609-8227-32-1 (įr.)

Dienoraštis apie Laiką : rožių mergaitė ir princas : esė / Mari Poisson. – Kaunas : Kauko laiptai, 2021. – 324, [1] p.. – Tiražas 500 egz.. – ISBN 978-609-8301-13-7 (įr.)

Gyvenimo keliu : atsiminimai / Algimantas Petras Matusevičius. – Kaunas : Terra Publica, 2021. – 335, [1] p. : iliustr., faks., portr.. – ISBN 978-609-473-237-9 (įr.)

Bust : [leidinys sudarytas parodų, vykusių 2020 metais, pagrindu] / Dalia Mikonytė ; [tekstai: Lina Buividavičiūtė, Dalia Mikonytė, Agnė Narušytė … [et al.] ; [vertimas: Aleksandra Fomina]. – Vilnius : Lietuvos fotomenininkų sąjunga, [2021]. – 103, [25] p. : iliustr.. – Tiražas 300 egz.. – ISBN 978-9955-438-83-0

Pavergtas protas : esė / Czesław Miłosz ; iš lenkų kalbos vertė Almis Grybauskas. – Vilnius : Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, [2022]. – 270, [1] p. : portr.. – Tiražas 1500 egz.. – ISBN 978-609-480-298-0 (įr.)

Pakelėj į Europą : pirmasis atkurtos nepriklausomybės dešimtmetis / Vytautas Rubavičius. – Vilnius :Valstybingumo studijų centras, 2021. – 259, [5] p.. – Tiražas 750 egz.. – ISBN 978-609-8272-06-2

Gerųjų žmonių šešėliai : psichoterapinės išpažintys ir esė / Genovaitė Petronienė. – Vilnius : Alma littera, 2022. – 223, [1] p.. – Tiražas 2000 egz.. – ISBN 978-609-01-4971-3

Pokalbiai apie meną Europos parke. – [Kaunas] : Terra Publica, [2021]. – 32 p. : iliustr.. – ISBN 978-609-473-238- 6

Prisiminimų nuotrupos : pokario miniatiūros / Justinas Sajauskas. – Marijampolė : Idėja plius, 2021. – 189, [2] p.. – Tiražas 300 egz.. – ISBN 978-609-8253-15-3 (įr.)

bet vis dėlto mes rasdavom laiko pažaisti : mano vaikystės istorijos iš Ketūnų, 1960–1975 / Bernadeta Šakytė Viskantienė. – Klaipėda : Druka, 2021. – 95, [3] p. : iliustr., portr.. – Tiražas 100 egz.. – ISBN 978-609-404-309-3 (įr.

Gyvatės kojos : negalios samprata gyvenimo pasakojimuose / Jurga Jonutytė, Giedrė Šmitienė ; [recenzentės Dalia Jakaitė, Eglė Šumskienė]. – Vilnius : Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, 2021. – 354 p.. – ISBN 978-609- 425-313-3 (įr.)

Nugalėsim arba mirsim : nepriklausomos Lietuvos husarai / Mindaugas Tamošiūnas. – Kaunas : Vox altera, 2021. – 335, [1] p. : iliustr., portr., žml.. – ISBN 978-609-8088-35-9 (įr.)

Ar čia kas nors yra? / Eva Tombak. – Vilnius : [E. Tombak], 2021. – 527, [1] p.. – Tiražas 2000 egz.. – ISBN 978- 609-475-859-1

Mados fenomenas : mada kūrybos visuomenėje : kolektyvinė monografija / Kazimiero Simonavičiaus universitetas ; [sudarytojai Jolanta Zabarskaitė ir Mindaugas Kazlauskas] ; [recenzentai Rimantas Plungė, Liutauras Labanauskas]. – Vilnius : [Kazimiero Simonavičiaus universitetas], 2021. – 216 p. : iliustr.. – ISBN 978-609-8308-01-3

Pasienio zona / sudarytojas Rimantas Zagreckas. – Vilnius : Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras, 2021. – 179, [1] p. : iliustr., faks., portr.. – Tiražas 300 egz.. – ISBN 978-609-8298-17-8 (įr.)

Gyvenimas laiko upėje : [atsiminimai] / Rimas Žaromskis. – Vilnius : Baltijos kopija, 2021. – 227, [1] p. : iliustr., faks., portr.. – Tiražas 25 egz.. – ISBN 978-609-417-219-9 (įr.)