Valstybingumo erdvėje sausio mėnesį vyksiantys renginiai, parodos, ekspozicijos

Valstybingumo erdvėje vyksta kultūrinė ir edukacinė veikla, skatinanti ugdyti pilietiškumą, skirta gilintis į šalies istorijos, jos valstybės tapsmo procesus, šiandienos politinius, visuomeninius reiškinius ir aktualius įvykius.

Pristatome sausio mėnesį Valstybingumo erdvėje vyksiančius renginius, taip pat kviečiame aplankyti čia eksponuojamas parodas, susipažinti su šioje erdvėje saugoma prof. Vytauto Landsbergio asmenine biblioteka.

Įėjimas į visus renginius laisvas.


Gruodžio 18 d. – 2019 m. sausio 31 d. (bibliotekos darbo valandomis): prof. Vytauto Landsbergio šventinių atvirukų paroda

Nors kiekvienais metais šventiniu laikotarpiu siunčiama vis mažiau popierinių atvirukų, dažnas vyresnės kartos žmogus yra sukaupęs dideles jų kolekcijas. Ne išimtis yra ir prof. Vytautas Landsbergis – tarp jo turimų įvairiomis progomis gautų sveikinimų yra ir meno legendų Rimtauto Gibavičiaus, Petro Repšio, kitų garsių dailininkų darbų. Kviečiame aplankyti profesoriaus gautų šventinių autorinių atvirukų parodą.


Sausio 7 d. – rugpjūčio 7 d. (bibliotekos darbo valandomis): Pasaulio lietuvių bendruomenės leidinyje paskelbtos ,,Lietuvių chartijos‘‘ paroda

2019-uosius Seimas paskelbė Pasaulio lietuvių metais. Šia proga Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje veiks vienos knygos paroda. Nuo sausio 7 d. bus eksponuojama „Lietuvių chartija“, kuri buvo paskelbta Pasaulio lietuvių bendruomenės leidinyje ir išreiškė lietuvių išeivijos tautinio solidarumo principus. 2019-aisiais sukanka 70 metų, kai „Lietuvių charta“ buvo paskelbta.


Sausio 7 d. 18 val.: Algimanto Bučio knygos apie Lietuvos karalius ir Lietuvos karalystę viduramžiais pristatymas

 Kodėl po karaliaus Mindaugo mirties Lietuvos karalystę vadiname kunigaikštyste? Ką viduramžiais reiškė karaliaus ir karalystės titulai? Kaip reikėtų vadinti senosios Lietuvos valdovus ir kodėl mūsų šalies istorikai vengia įvardyti juos karaliais? Šie klausimai bus aptariami Nacionalinėje bibliotekoje per Algimanto Bučio knygos apie Lietuvos karalius ir Lietuvos karalystę viduramžiais pristatymą.


Sausio 8 d. 12 val.: Vytauto Landsbergio knygos „Naujai atitirpę Sausio 13-osios pėdsakai ir mirtinai abejingas lietuviškas teisingumas“ pristatymas

Kviečiame į naujos profesoriaus Vytauto Landsbergio knygos pristatymą.

Knygoje publikuojami iki šiol viešai neskelbti ir plačiai nežinomi tekstai (tarp jų ir pokalbių su M. Gorbačiovu įrašai) iš V. Landsbergio archyvo, tiesiogiai besisiejantys su Sausio 13-osios naktimi.Knygoje keliami klausimai, susiję su Sausio 13-osios kova: pastaruoju metu skelbiama, jog Sausio 13-osios bylos tyrimas jau baigtas ir ji atiduodama teismui, bet ar jis iš tiesų yra baigtais, jei pagrindinis veikėjas ir įtariamas dalyvis Michailas Gorbačiovas net nėra apklausiamas?

Knygos autorių V. Landsbergį kalbins žurnalistas Paulius Gritėnas.


Sausio 8 d. 17.30 val.: ,,Metų knygos rinkimai‘‘. Susitikimas su knygos ,,Amžinybė manęs nejaudina‘‘ autoriumi S. Parulskiu

Trijų dalių naujausios rašytojo S. Parulskio knygos „Amžinybė manęs nejaudina“ (leidykla „Alma littera“, 2018) kritikai nėra linkę vadinti eseistikos rinkiniu. Literatūrologė Jūratė Čerškutė ją pavadino „iš mažųjų prozos tekstų sugulusiu dabarties pasakojimu“. Pats autorius savo knygą pristato kaip vientisą pasakojimą – „apie stingstantį laiką ir jame atsispindintį grožį, ir negandą, ir atmintį, ir dar kažką, kas labai konkretu ir sunkiai įvardijama, bet labiausiai ji apie dabartį, apie esamąjį laiką, apie mus, čia gyvenančius ir jaučiančius“.

S. Parulskį kalbins filosofė, eseistė, literatūros kritikė prof. Jūratė Baranova. Knyga „Amžinybė manęs nejaudina“ nominuota „Publicistikos ir dokumentikos“ kategorijoje.


Sausio 9 d. 17 val.: Knygos apie išeivijos vyskupą Paulių Antaną Baltakį OFM sutiktuvės ir aptarimas

Kviečiame susipažinti su iškilaus Katalikų Bažnyčios ir užsienio lietuvių veikėjo – vysk. Pauliaus Antano Baltakio OFM – darbais Bažnyčiai ir Tėvynei. Vyskupo darbai aprašomi Vytauto Didžiojo universiteto docento ir Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo vyresniojo istoriko dr. Artūro Grickevičiaus monografijoje ,,Užsienio lietuvių vyskupas Paulius A. Baltakis OFM: tarnystės Bažnyčiai ir Tėvynei kelias‘‘. Išskirtiniame renginyje dalyvaus užsienio lietuvių istoriją nagrinėję žinovai – prof. dr. Juozas Skirius, prof. dr. Juozas Banionis. Renginį moderuos dr. Ilona Strumickienė.


Sausio 10 d. 17 val.: ,,Metų knygos rinkimai‘‘. Susitikimas su knygos ,,Pavardės‘‘ autoriumi L. Gutausku

Šiųmetinei „Metų knygai“ nominuota profesionalaus dailininko, beveik šimto knygų autoriaus L. Gutausko apysakų knyga „Pravardės“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla), anot Gintarės Adomaitytės, kviečia skaitytojus į miškus, vedžioja paupiais ir beveik klaidina – tiek daug joje siužeto vingių, keisčiausių personažų ir pribloškiančių istorijų. Tačiau pasiklysti neleidžia įgudusi ir stipri maestro L. Gutausko plunksna.

L. Gutausko knyga nominuota „Knygų suaugusiesiems“ kategorijoje. Rašytoją kalbins literatūros kritikas prof. Petras Bražėnas.


Sausio 11 d., 15 val.: asociacijos „Neužmiršk“ inicijuojama Sausio 13-ajai skirta diskusija

Kovų už laisvę atminimo asociacija „Neužmiršk” 2019-aisiais metais jau 6-ąjį kartą surengs akciją „Neužmirštuolė“.

Akcijos pagrindinė mintis – pagerbti Sausio 13–osios aukas, sukuriant modernią istorinės atminties formą, prisiderinant prie socialinės medijos kultūros ir stengiantis įtraukti kuo daugiau įvairaus amžiaus lietuvių, gyvenančių visame pasaulyje.Kiekvienais metais Neužmirštuolės žiedai už simbolinę auką platinami „Narvesen“ ir „Lietuvos spaudos“ prekybos vietose. Visos surinktos lėšos atitenka Krašto apsaugos savanorių pajėgoms (KASP).Lietuvos kariuomenės kariai bei savanoriai skiria savo gyvenimą tam, kad mes būtume saugūs, todėl kiekvienas jų yra vertas visuomenės pagarbos ir padėkos.Renginyje bus kalbama apie Krašto apsaugos savanorių pajėgų istoriją (pajėgos įsikūrė tuoj pat po Sausio 13-osios įvykių, sausio 17-ąją), jų darbo pobūdį, misiją, galimybes prisijungti ir tapti savanoriu.

Diskusijoje dalyvaus KASP atstovai: pirmieji steigėjai, dabartinės vadovybės atstovai ir jauni kariai.


Sausio 14 d. 17. 30 val.: Diskusija ,,Vizijos Vilniaus ateičiai‘‘

Artėjant Lietuvos savivaldybių tarybų rinkimams vyks antroji ciklo ,,Vizijos Vilniaus ateičiai‘‘ diskusija. Šio ciklo metu kandidatai į Vilniaus merus visuomenei pristato pagrindines idėjas ir diskutuoja svarbiausiais miesto ateities klausimais.  Diskusijoje dalyvaus Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkas Remigijus Lapinskas, Inga Laurušonė (,,Judėk, Vilniau!‘‘), ūkio ministras Virginijus Sinkevičius (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga) ir Liutauras Stoškus (,,Lietuvos sąrašas‘‘, ,,Bendruomeniškas Vilnius‘‘).


Sausio 16 d., 17 val.: Dokumentų rinkinio „Lietuvos vyriausybių 1918–1920 metų posėdžių protokolai“ sutiktuvės

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ir Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras kviečia į Alfonso Eidinto ir Raimundo Lopatos parengto dokumentų rinkinio „Lietuvos vyriausybių 1918–1920 metų posėdžių protokolai“ sutiktuves. Dokumentų rinkinyje „Lietuvos vyriausybių 1918–1920 metų posėdžių protokolai“ publikuojami pirmųjų Lietuvos vyriausybių protokolai – tai Lietuvos valstybės realaus atstatymo ir kūrimo istorija. Knyga gali būti skaitoma ir kaip nuotykių romanas, nes atskleidžia, kaip nuo nulio realiai buvo kuriama Lietuvos valstybė, kaip vos pradėjusi veikti ir periminėti valdžią iš Vokietijos okupacinės administracijos ji buvo priversta pasitraukti nuo agresorių Rusijos bolševikų iš Vilniaus į Kauną ir iš karto laikinojoje sostinėje ėmėsi būtiniausių gynybos ir ekonominės plėtros darbų.

Rinkinys skirtas Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 100-čiui, tačiau tai ne tik proginė knyga, ji gali tapti parankine kiekvienam istorikui, teisininkui, lituanistui – mokslininkui, dėstytojui ir studentui, mokytojui ir gimnazistui ir visam gausiam, vis didėjančiam Lietuvos istorijos mylėtojų būriui.

Renginio vedėjas dr. Algimantas Kasparavičius, dalyvauja dokumentų rinkinio sudarytojai profesoriai Alfonsas Eidintas ir Raimundas Lopata.


Sausio 17 d. 17. 30 val.: Vincento Hunto knygos ,,Kruvini miškai. Antrojo pasaulinio karo pabaiga Kuršo katile‘‘ pristatymas

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje bus pristatoma britų autoriaus Vincento Hunto knyga „Kruvini miškai“ – pasakojimas apie XX a. istorinių negandų naikinamą Latviją ir jos gyventojus. Jos XX a. istorija didele dalimi panaši į Lietuvos istoriją, todėl verta ir lietuvių skaitytojų dėmesio. Autoriaus knygą, kuri buvo publikuota Didžiojoje Britanijoje ir Latvijoje, prieš pat Naujuosius metus išleido leidykla „Briedis“. Pokalbyje apie šią knygą, Latvijos ir Lietuvos istorijos paraleles bei skirtumus dalyvaus istorikas Arūnas Bubnys, istorikas ir diplomatas Bronius Makauskas, publicistas ir rašytojas Ramūnas Bogdanas. Pokalbio moderatorius – Nacionalinės bibliotekos Adolfo Damušio demokratijos studijų centro vadovas Vidmantas Valiušaitis.


Lietuvos Nepriklausomybės Akto originalo faksimilė

Valstybingumo erdvėje eksponuojama profesoriaus Liudo Mažylio Vokietijos užsienio reikalų ministerijos politiniame archyve surasto ir Nacionalinei bibliotekai iškilmingai perduoto Lietuvos Nepriklausomybės Akto originalo lietuvių kalba oficiali faksimilė.


Vytauto Landsbergio asmeninė biblioteka

Valstybingumo erdvės atvirajame fonde kaupiamas ir saugomas Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininko profesoriaus Vytauto Landsbergio asmeninės bibliotekos rinkinys, 2017 metų spalio 11 dieną dovanotas Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai. Šiuo metu turimą per 4 tūkst. vienetų kolekciją sudaro knygos, periodika, natos. Laipsniškai pildomos kolekcijos, kurioje gausu leidinių ne tik lietuvių, bet ir anglų, vokiečių, prancūzų, lenkų, latvių, estų, rusų, švedų, suomių ir kitomis kalbomis, tematika be galo įvairi: šiuolaikinė politika, diplomatija, muzikologija, tautosaka, religija, istorija, lietuvių ir užsienio grožinė literatūra, menotyra, meno albumai.

Dauguma knygų yra autografuotos, dedikuotos prof. V. Landsbergiui ir Gražinai Ručytei-Landsbergienei.

V. Landsbergio asmeninė biblioteka laisvai prieinama visiems lankytojams.