Pasaulio lietuvių rašytojų suvažiavimo dalyviai susibūrė Nacionalinėje bibliotekoje

Gegužės 5–7 d. Vilniuje vyko pirmasis pasaulio lietuvių rašytojų suvažiavimas, kuriame dalyvavo daugiau nei 30 rašytojų, vertėjų, literatūros kritikų iš 15-os šalių. Spalvingoje suvažiavimo renginių programoje – nuo lietuvių literatūros klasikos ir autorinės dalyvių kūrybos skaitymų iki specialiai šiam susitelkimui parengtos pasaulio lietuvių rašytojų antologijos pristatymo – gražus ir Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos indėlis: specialiai surengta ir pristatyta suvažiavime dalyvavusių autorių kūrinių paroda, pasaulio lietuvių rašytojai pakviesti į jaukų susitikimą ir pažintį su didžiausia šalies biblioteka.

Pasaulio lietuvių suvažiavimas surengtas remiantis keliomis intencijomis. Pirmoji, pasak Pasaulio lietuvių bendruomenės Kultūros komisijos pirmininkės Jūratės Caspersen, – siekis vienas kitą pažinti, pasidalyti skirtingomis patirtimis ir pasaulio suvokimu, pasverti, kokio galingumo yra pasaulio lietuvių rašytojų kūrybinės jėgos, kiek tvirtai įleistos šaknys į protėvių žemę. Šis suvažiavimas taip pat skirtas Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai paminėti.

Nacionalinėje bibliotekoje į neeilinį ir pirmą kartą vykstantį renginį susibūrusius rašytojus sveikino Dokumentinio paveldo tyrimų departamento direktorė Jolanta Budriūnienė. „Šie metai ypatingi dėl kelių priežasčių. Nacionalinė biblioteka švenčia šimtmetį, minimas solidus jubiliejus. Be to, šie metai yra ir Pasaulio lietuvių metai. Tai derančios progos, todėl labai džiugu, kad jūs šiandien esate Lietuvoje ir suorganizuotas pirmasis pasaulio lietuvių rašytojų simpoziumas. Džiaugiuosi, kad jūsų tiek daug susirinko kartu, į vieną būrį. Tai vienas pirmųjų, bet, neabejoju, kad ne paskutinis sambūris Nacionalinėje bibliotekoje“, – sveikindama svečius kalbėjo J. Budriūnienė.

J. Budriūnienė rašytojams pristatė įvairialypę ir gausią Nacionalinės bibliotekos veiklą, per pastaruosius metus nuveiktus ir kasmet plėtojamus darbus. J. Budriūnienės teigimu, Nacionalinė biblioteka ypatinga ne tik daugybe išskirtinių renginių, bet ir kultūrinės diplomatijos proceso plėtra. „Bendradarbiaujame su Lietuvos ambasadomis užsienyje, Užsienio reikalų ministerija, Kultūros ministerija, bendrų darbų, projektų mastas plečiamas tiek Rytų, tiek Vakarų kryptimis. Biblioteka išskirtinė tuo, kad fiksuoja kultūrinės diplomatijos ženklus; tai, kas apie Lietuvą sukurta užsienyje, kas yra svarbu mums visiems. Nacionalinė biblioteka yra išskirtinė vieta, kurioje sistemingai kaupiame, renkame, fiksuojame lietuvių autorių knygas, išleistas užsienyje, tai svarbus archyvinio dokumentinio paveldo masyvas. Viskas kuriama ir renkama ateičiai“, – kalbėjo J. Budriūnienė.

Unikalu ir reikšminga tai, kad per susitikimą, likus vos kelioms valandoms iki oficialaus knygos pristatymo, Nacionalinei bibliotekai buvo padovanota ir trumpai aptarta specialiai šiam suvažiavimui parengta pasaulio lietuvių rašytojų antologija „Egzodika“. Kaip pažymi leidinio sudarytojai, į antologiją, stengiantis aprėpti įvairius žanrus ir stilius, atrinkti 35 už Lietuvos ribų gyvenantys rašytojai, vienaip ar kitaip susiję su Lietuva. Kiekvienam autoriui skirtą skiltį sudaro du dėmenys: trumpa biografija ir samprotavimas apie tapatybę bei kūrybos ištrauka.

Į susitikimą susibūrę rašytojai Nacionalinei bibliotekai maloniai padovanojo savo kūrybos leidinius ir vertimus, taip pat užsienio šalių rašytojų antologijas, kuriose įamžinta jų kūryba. Verta pastebėti, kad ne vienas rašytojas žavėjosi ir džiaugėsi didžiausios šalies bibliotekos erdvių modernumu, veiklos galimybių skaitytojams gausa, plėtojamų darbų, renginių įvairove.

Pasaulio lietuvių rašytojų suvažiavime dalyvavo:

Neringa Abrutytė (Danija), Vijolė Arbas (Lietuva) Akvilina Cicėnaitė-Charles (Australija), Zita Čepaitė (Jungtinė Karalystė), Evelina Gužauskytė (JAV), Jolita Herlyn (Vokietija), Rūta Mataitytė (Norvegija), Aušra Matulevičiūtė (Prancūzija), Jutta Noak (Vokietija), Viktorija Nele Prėskienytė Diawara (Malis, Lietuva), Dalia Staponkutė (Kipras), Arūnas Šatkus (JAV), Antanas Šileika (Kanada), Virginija Tarnauskaitė (Baltarusija), Irena Ülkekul (Vokietija), Rasa Cecilija Unt (Estija), Tomas Venclova (JAV, Lietuva), Laima Vincė (JAV), Jolanta Vitkutė (Meksika), Valentina Zeitler (Tenerifė, Ispanija), Karolis Gintaras Žukauskas (JAV), Virginija Žlabienė (Virginija Taylor) (Jungtinė Karalystė).