Rašytojo ir diplomato Luiso Francisco Martínezo Monteso knygos „Spain, a Global History“ pristatymas.

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyks rašytojo ir diplomato Luiso Francisco Martínezo Monteso neseniai ispanų bei anglų kalbomis išleistos knygos „Spain, a Global History“ pristatymas. Renginyje dalyvaus knygos autorius ir istorikas dr. Artūras Vasiliauskas. Renginį moderuos Ispanijos Karalystės ambasados Lietuvoje ambasadorius José María Roblesas Fraga. Diskusija-pristatymas vyks anglų kalba.

Nuo XV a. pab. iki XIX a. pr. Ispanija buvo viena didžiausių ir galingiausių monarchijų bei įdomiausių politinių bendruomenių pasaulyje. Valstybės apogėjuje jos teritorija buvo nusidriekusi nuo Kastilijos plynaukštės iki Andų viršukalnių, nuo kosmopolitiškų Sevilijos, Meksiko miestų iki Manilos Filipinuose. Per šiuos šimtmečius Ispanija paliko gilų kultūrinį, ekonominį, politinį pėdsaką įvairiuose žemynuose. Ryškūs kultūriniai mainai vyko beveik kiekviename ispaniškojo pasaulio kampelyje, nesvarbu, kaip toli jis buvo nutolęs nuo metropolijos centro: Andalūzijos dominikonų dvasininkas rengė pirmą vakarietišką kinų kalbos gramatiką, pranciškonų vienuoliai kūrė polifoninę bažnytinę muziką, kuri buvo atliekama bažnyčioje Peru slėnyje, Jėzuitų ordinas plėtojo šviečiamąją veiklą, Miguelis de Cervantesas Saavedra rašė „Don Kichotą“, Diego de Silva y Velázquezas tapė rūmų sceną „Meninos“…

Žvelgiant į Diego de Silvos y Velázquezo, Francisco Goya’os darbus Nacionaliniame Prado muziejuje Madride, Romos Švč. Jėzaus Vardo bažnyčią ar girdint įvairiais akcentais skambančią ispanų kalbą San Francisko, Naujojo Orleano ar Manhatano gatvėse, susiduriama su praeities balsu bei dabartyje gyvos, nuolat besiplečiančios kultūros ir bendruomenės vaisiais. Knygoje „Spain, a Global History“ istorikas L. F. Martínezas Montesas analizuoja, kaip Ispanija ir ispaniškasis pasaulis įsiliejo į pasaulio istoriją, kokį pėdsaką paliko ir kokią įtaką skirtingais laikotarpiais darė įvairioms kultūroms bei valstybėms. Monografijoje gilinamasi ne tik į Ispanijos klestėjimo laikotarpį, bet ir į kelių šimtmečių šalies istoriją bei šių dienų pasaulį.

Knygos autorius L. F. Martínezas Montesas – rašytojas, diplomatas ir keliautojas. Jis baigė tarptautinių santykių ir politikos mokslus. Anksčiau ėjo patarėjo pareigas Ispanijos nuolatinėje atstovybėje prie Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO), dirbo misijos vadovo pavaduotoju Ispanijos ambasadoje Almatoje, Kazachstane. Dirbdamas Centrinėje Azijoje L. F. Martínezas Montesas plėtojo Viduriniosios Azijos regiono tyrimus, analizavo ir skaitė paskaitas apie naujus politikos lauko veikėjus ir tarptautinių santykių dinamiką areale nuo Maskvos iki Pekino. Parašė nemažai mokslinių straipsnių apie Jungtinių Amerikos Valstijų ir Kinijos santykius, Ispanijos užsienio politiką bei Europos Sąjungos tendencijas.