Simonas RASIMAVIČIUS: Mažvydo Palangos knygos „Dūzgė ir baltieji piratai“ anotacija

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos kūrybiškiausios knygų anotacijos konkurso „Pasaulis mano knygų lentynoje“ dalyvio darbas


Autoriaus knygų lentyna

Mielas Jokūbai,

mama sako, kad mes broliai. Kartais tuo netikiu. Tu man esi liūtė kruvinais nasrais, kuri medžioja bandoje, bet ėda viena.

Džiaugiuosi, kad sutikai perskaityti „Dūzgė ir baltieji piratai“. Visada buvai geras pasakotojas. Dažniausiai sakydavau, kad buvo visai ne taip, kad prikūrei. Tavo prasimanymai dažniausiai būdavo geri. Ir šį kartą, įtariu, kad tyčia prikūrei. Norėjai įgelti man dėl pernelyg griežto įvertinimo per mamos gimtadienį, kai net nepadovanojai jai gėlių.

Matyt, turėjai mane galvoje sakydamas, kad Dūzgė tėra vaikas, kuris pernelyg uoliai laikosi suaugusiųjų pasaulio taisyklių. Sakai, kad dėl to dažnai verkdavau. Manai, kad viskas priklauso nuo mavęs ir mane turėtų įkvėpti „tos mergaitės prisitaikymo kelias“. Žinok, matau joje ne tiek save, kiek tave. Pasirinkai kitas taisykles. Pernelyg niūrias. Toks įspūdis, kad Dūzgė tau yra kaip lengvas grobis. Netikiu, juk iki šiol dar mėgsti išpilti mamos pašildytą pieną į krūmus. Bijai pasakyti, kad nebegeri pieno.

Man Dūzgė yra kaip tu – liūtė. Ji nuolat abejoja, ieško tiesos, maištauja. Mokykla ir naujai sutikti draugai ją uždega. Su dar didesne jėga ji ima kovoti su suaugusiųjų draudimais, taisyklėmis, nurodymais. Manau, kad Dūzgė kartu su draugais sutelkę jėgas įrodo suaugusiųjų taisyklių trapumą. Jos gali būti pakeičiamos, kai labai labai to nori.

Tikiu, kad ir mes galime pasikeisti. Žinau, kad dabar konstruoji kartingą ir ne knygos tau galvoje. Visad norėjau, kad skaitytum tas pačias knygas kaip ir aš. Kad galėtume pasikalbėti. Kaip broliai. Apie tą pasaulį, kuriame dabar varlinėju vienas. Norėtųsi kartu. Mačiau nuotraukas su kate Ruge. Gražios. Su kokiu įrenginiu fotografavai? Tiesa, fone mačiau ir tavo monitorių. Čia kiek įsiskaudinau – mano dovanotos knygos naudojamos kaip stovelis monitoriui.

Labai tavimi tikiu ir nors dažnai kamuojiesi, bet tikrai darai gerus darbus. Kartais galvoju, kad esu geresnis nei tu, bet tada iš karto suklumpu. Žaviuosi tavo sugebėjimais ir nesuprantu, ko taip nerimauji. Dažniau man parašyk. Norėčiau patirti kartu.

Tavo Simonas



Kalba neredaguota.