Tinklaraščiai

Nors lituanika dažnai pavadinama lituanistika, tai yra skirtingos reikšmės žodžiai. Lituanistika (lot. lituanus – lietuvis, lietuviškas) plačiąja prasme reiškia mokslo žinių apie Lietuvą ir lietuvių tautą visumą. Lituanika – ne Lietuvoje išleista, tačiau kuriuo nors atžvilgiu su Lietuva susijusi literatūra. Tinklaraštyje „Lituani(sti)ka“ rasite informacijos apie naujus lituaninius ir lituanistinius leidinius, šių sričių tyrinėjimus ir Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Lituanistikos skyriaus veiklą.

Nacionalinės bibliotekos Judaikos tyrimų centras atviras, aktyviai skleidžiantis informaciją apie išskirtinę žydų dokumentinę kultūrą, kuri saugoma Nacionalinėje bibliotekoje. Centras disponuoja stambiausia Lietuvoje žydų spaudinių ir rankraščių (iki 1941 m.) kolekcija, prieinama akademinei ir plačiajai bendruomenei. Tinklaraštyje galėsite susipažinti su naujausia Judaikos tyrimo centro veikla, atliktais tyrimais ir žymiausiais Lietuvos žydais (litvakais).

Vilniaus žydų viešoji biblioteka yra vienintelė tokio pobūdžio biblioteka, kaupianti leidinius, atspindinčius Lietuvos žydų (litvakų) intelektualinį įnašą į Lietuvos valstybės kūrimąsi, jos istoriją, į pasaulio literatūrinį, kultūrinį, mokslinį palikimą, taip pat litvakų vaidmenį kuriant Izraelio Valstybę. Kartu biblioteka siekia aprėpti ir žydų diasporos literatūrines, kultūrines, religines tendencijas, Izraelio Valstybės aktualijas, daug dėmesio skiriama Holokausto temai.
Tinklaraštyje galite sužinoti apie bibliotekos renginius, peržiūrėti paskaitų ir diskusijų vaizdo įrašus, susipažinti su aktualiais leidiniais ir sužinoti kitų įdomių dalykų.