VIDEO Dovilės Čypaitės-Gilės paskaita „Mano ateitis – Amerika? Žydų emigracijos priežastys atsiminimuose“

2023 m. balandžio 20 d. Vilniaus žydų viešojoje bibliotekoje vyko istorijos doktorantės Dovilės Čypaitės-Gilės paskaita apie žydų emigracijos priežastis, atskleidžiamas asmenų atsiminimuose.

„Moše, tu pirmas iš visos giminės palieki Kauną, tu pirmas… Mama verkė, o aš pasiėmiau savo lagaminą ir išvykau.“ Taip savo paskutines akimirkas Lietuvoje 1938 m., užfiksavo M. Goldbergas. Kokios priežastys lėmė jo ir kitų Lietuvos žydų apisprendimą išvykti? Kaip buvo pasirenkama, į kurią šalį emigruoti? Koks buvo pasiruošimo procesas? Ar visuomet svajonių emigracijos šalis buvo Amerika?

1918–1939 m. Lietuvoje emigracija buvo viena opiausių socioekonominių problemų. Lietuvos žydai sudarė daugiau nei 30 procentų visų šalies emigrantų. Dažniausiai šio laikotarpio migracija suvokiama kaip ekonominė, siejama su geresnio gyvenimo paieškomis, tačiau priežastys buvo kur kas įvairesnės: nuo nelaimingo atsitiktinumo iki migracijos dėl meilės. Emigrantų atsiminimai kaip istoriniai šaltiniai leidžia pažvelgti į migracijos procesą iš asmens perspektyvos, suvokti laikotarpio specifiką ir proceso dinamiką.

Paskaitos autorė Dovilė Čypaitė-Gilė – Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto doktorantė, tyrinėja Lietuvos žydų migraciją 1919–1939 m. Lektorė ir viena iš Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus būsimo padalinio – Lietuvos žydų kultūros ir tapatybės muziejaus ekspozicijos kuratorių.