Žydų gyvenimas viduramžių miniatiūrose

Paveikslėlyje puslapis iš hebrajų medicinos herbariumo. XV a. Italija: Jonažolė (hypericum perforatum) vaizduojama kaip galinti nuvyti velnią.

Šį mėnesį iš meno leidinių lentynos siūlome pavartyti: Jewish life in the Middle Ages : illuminated Hebrew manuscripts of the thirteenth to the sixteenth centuries / Thérèse and Mendel Metzger. – Repr.. – [Secaucus, N.J.] : Chartwell boooks, [1982].

Viduramžių hebrajiškus rankraščius puošiančios miniatiūros – maldaknygėse, švenčių ceremonialuose, ritualiniuose, teisiniuose ar filosofiniuose traktatuose – aiškiai atspindi įvairius to laikotarpio žydų gyvenimo aspektus. Be religinių ir apeiginių praktikų, aptariami įvairūs kasdienio gyvenimo šeimoje, miestuose ir kaimuose aspektai, taip pat visų sluoksnių ir profesijų socialinė ir ekonominė veikla. Thérèse ir Mendel Metzger, remdamiesi išlikusiomis iliustruotų hebrajiškų rankraščių miniatiūromis kaip pirminiu šaltiniu, atkūrė detalų ir išsamų žydų gyvenimo Europoje viduramžiais aprašymą. Leidinys suskirstytas į penkis skyrius, apimančius istorines ir geografines aplinkybes, kasdienę aplinką, šeimos gyvenimą ir išsilavinimą, socialinį ir ekonominį gyvenimą bei religinę veiklą.

Su šiuo ir dar daugiau įdomių leidinių galite susipažinti užsukę į Vilniaus žydų viešąją biblioteką arba internetiniame portale https://ibiblioteka.lt/ 🔍


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *