Rekomenduojame: Bob Dylan leidiniai bibliotekoje

Vis dar ne visi žino, kad vienas žymiausių pastarojo amžiaus JAV dainų autorių ir atlikėjų Bob Dylan (g. 1941) yra litvakų kilmės. Bobo Dylano seneliai iš tėvo pusės – Zigman ir Anna Zimmerman bėgdami nuo antisemitinių pogromų 1905 m. iš Odesos emigravo į JAV, o seneliai iš motinos pusės – Benjamin ir Lybba Edelstein – buvo Lietuvos žydai, į JAV atvykę 1902 metais.

Norintiems iš arčiau susipažinti su šia garsenybe, Nobelio premijos laureatu ir jo kūryba, siūlome šiuos Vilniaus žydų viešojoje bibliotekoje saugomus leidinius:

XX a. 7 deš. Niujorką Nobelio premijos laureato memuaruose matome skvarbiomis Dylano akimis: vos dvidešimties sulaukęs vaikinas godžiai stebi jį supančią aplinką. Niujorkas jam – kerinčių galimybių miestas: skendi cigarečių dūmuose, visą naktį trunkančiuose vakarėliuose, literatūriniuose atradimuose, greitai praeinančios meilės nuotykiuose, nepalaužiamose draugystėse. Dylanas stebi veidus, varto draugų lentynose dūlančias knygas, klaidžioja sniege skendinčio Niujorko gatvėmis, prisimena Šaltojo karo paženklintą vaikystę, su gražuole padavėja tąsosi po barus, bandydamas į skrybėlę surinkti kuo daugiau pinigų. Ir, žinoma, galvoja apie dainas.

Vaizduojamasis menas visada vaidino svarbų vaidmenį Bobo Dylano pasaulėžiūroje, o piešimas ir tapyba buvo dar vienas jo didžiulės kūrybinės energijos realizavimo laukas. Puikiai atkurti, intensyviai spalvoti darbai yra eskizų, kuriuos Bobas Dylanas sukūrė keliaudamas po Ameriką, Europą ir Aziją, variacijos, atskleidžiančios naują menininko veidą.
Bobo Dylano akvarelės ir guašas maištingomis spalvomis atkuria kasdienio gyvenimo scenas: viešbučio kambarių ir butų interjerus, gamtos ir miesto peizažus, gatvės kavinių vaizdus, traukinių bėgius ir klaidžiojančias upes. Šią nuostabią kolekciją, atskleidžiančią dar vieną Bobo Dylano poetinės vizijos dimensiją, brangins visi, kurie atsiliepia į jo nepaprastą talentą.

Knygų apie Bobą Dylaną netrūksta. Tačiau ši knyga unikali savo prieiga ir atlikimo virtuoziškumu. Britų poezijos žinovas ir literatūros kritikas Christopheris Ricksas Bobo Dylano dainas traktuoja kaip literatūros kūrinius. Ricksas nagrinėja Dylano dainas remdamasis biblinėmis septynių mirtinų nuodėmių, keturių pagrindinių dorybių ir trijų dangaus malonių sąvokomis. Jis tai daro su tuo, ką vienas kritikas apibūdino kaip „neįveikiamą lazerinio intelekto ir gerbėjo dievobaimingumo derinį”.

Gausiai iliustruotoje Taschen leidyklos publikacijoje iš muzikos ikonų serijos pasakojama apie 2008 m. tapusį pirmuoju rokenrolo atlikėju, kuriam buvo įteikta Pulitzerio premija už didžiulę įtaką populiariajai muzikai ir Amerikos kultūrai, pasižyminčią nepaprastos poetinės galios lyriniais kūriniais – Bobą Dylaną. Muzikantas, poetas ir garsus nonkonformistas, neturintis sau lygių, B. Dylanas tiek kritikų, tiek gerbėjų gerbiamas kaip įtakingiausias dainininkas ir dainų autorius populiariosios muzikos istorijoje. 1961 m. pradėjęs muzikinę karjerą kaip jaunuolis su gitara ir armonika, šis subtilus ir paslaptingas menininkas tapo tarptautine kultūros ikona – nenuilstantis daugiau nei 30 albumų autorius ir nepaliaujamai koncertuojantis atlikėjas. Leidinyje išsamiai atrinkta apie 150 portretų, spalvingų plakatų ir įrašų viršelių, retų koncertų nuotraukų ir anksčiau neskelbtų asmeninių fotografijų.

Su šiais ir dar daugiau įdomių leidinių galite susipažinti užsukę į Vilniaus žydų viešąją biblioteką arba internetiniame portale https://ibiblioteka.lt/


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *