Susitikimas su Kenu Krimsteinu ir Lara Lempertiene (VIDEO)

Vasario 21 d. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vilniaus žydų viešoji biblioteka kvietė į virtualų susitikimą su grafinių novelių autoriumi Kenu Krimsteinu iš Niujorko ir Nacionalinės bibliotekos Judaikos tyrimų centro vadove dr. Lara Lempertienė.

Kenas Krimsteinas – karikatūristas, autorius ir edukatorius, jo darbai spausdinami tokiuose žiniasklaidos milžinuose kaip „The New Yorker“, „The Wall Street Journal“, „The New York Times“ ir „Chicago Tribune“. Susitikime diskutavome apie naujausią K. Krimsteino grafinę novelę „Kai užaugsiu“ (When I Grow Up).

Šis kūrinys – tai šešių dingusių ir vėliau atrastų paauglių autobiografijų iš prieškarinės „Jidišuanijos“ adaptacija. 1930-aisiais YIVO Žydų mokslinių tyrimų institutas, tuomet įsikūręs Vilniuje, pakvietė jidiš kalba kalbančius 13–21 metų jaunuolius dalyvauti autobiografijos konkurse. Pagrindinis prizas būtų buvęs 150 zlotų – beveik 1000 eurų. Buvo pateikta daugiau nei 700 darbų, kuriuos perskaitė ir vertino YIVO darbuotojai. Didysis prizas turėjo būti įteiktas 1939 m. rugsėjo 1 d., tą pačią dieną, kai naciai įsiveržė į Lenkiją. 1941 m. birželio 24 d., kai naciai užpuolė Vilnių, jie taip pat įsiveržė į YIVO biblioteką ir stengėsi pagrobti kuo daugiau ten esančių dokumentų, įskaitant ir konkursines autobiografijas. Rizikuodami savo gyvybėmis 40 žmonių grupė, vėliau pavadinta „Popieriaus brigada“, išgelbėjo dalį dokumentų, tarp kurių buvo ir jaunuolių autobiografijos. Jos buvo atrastos tik 2017 m. Remdamasis rastomis autobiografijomis, K. Krimsteinas pradėjo kurti grafinę novelę „Kai užaugsiu“, kuri sulaukė didžiulio kritikų pripažinimo Jungtinėse Amerikos Valstijose. Susitikimą moderavo Minna Bachman.


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *