Konferencija Krokuvoje

Akimirka iš konferencijos. 2018 m. kovo 1 d.

Vasario 27 – kovo 2 d. Krokuvoje, Jogailos universiteto Estreicherių Lenkijos bibliografijos tyrimų centre įvyko tarptautinė mokslinė konferencija „Libri Rariores & Rarissimi. Polonika w zbiorach państwowych bibliotek Rosji, Ukrainy, Białorusi i Litwy“ (Polonika Rusijos, Ukrainos, Baltarusijos ir Lietuvos valstybinėse bibliotekose). Tai jau ketvirtoji „Libri…“ serijos konferencija: pirmoji – „Libri Separati“ – įvyko Krokuvoje 2007 m., antroji –„ Libri Recogniti“ – 2010 m., trečioji – „Libri Descripti“ – Charkove 2013 m.
Konferencijose senųjų knygų specialistai diskutuoja kaip geriausiai išsaugoti, aprašyti, įtraukti ne tik į savo šalies, bet interneto pagalba ir į viso pasaulio mokslinę apyvartą Rusijos, Ukrainos, Baltarusijos ir Lietuvos bibliotekose bei muziejuose saugomus senuosius ir XIX a. I-osios pusės lenkiškus spaudinius, dažnai itin retus ir vertingus. Konferencijose skaityti pranešimai paprastai išleidžiami atskiru leidiniu. Šių metų konferencijoje perskaityta 10 pranešimų apie minėtų šalių bibliotekose saugomus lenkiškų knygų rinkinius. Kaip žinoma, dalis knygų į Kijevo ar Charkovo bibliotekas pateko iš Vilniaus universiteto bibliotekos, ją uždarius po 1831 m. sukilimo numalšinimo. Tačiau mažiau žinomas faktas, kad VU bibliotekos knygų XIX a. vid. pateko ir į dabartinio Odesos I. I. Mečnikovo universiteto bibliotekos fondus. Nors iš Odesos į Lietuvą 1957 m. atkeliavęs Martyno Mažvydo „Katekizmas“ ten pateko iš Berlyno – jį ir dar ne vieną polonistinį ar lituanistinį leidinį nusipirko ir į Odesą parvežė rusų kolekcionierius grafas Voroncovas.

Iš Lietuvos konferencijoje dalyvavo Retų knygų ir rankraščių skyriaus vadovė Rima Dirsytė, kuri skaitė pranešimą tema „XVI-XVIII a. polonika iš buvusios Vilniaus evangelikų-reformatų sinodo bibliotekos, saugoma Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje“.
Be pranešimų, konferencijos dalyviai diskutavo kitais juos dominančiais klausimais, buvo pakviesti į susitikimą Polonijos namuose, E. Huten-Čapskio muziejuje apžiūrėjo Lenkijos karaliams ir karalienėms skirtų panegirikų parodą. Išlydėdami svečius, Estreicherių centro darbuotojai konferencijos dalyviams padovanojo ir po keletą leidinių.
Paskutinę dieną Jogailos universiteto auloje Collegius Maius (tai seniausias universiteto pastatas) universiteto bendruomenė, konferencijos dalyviai, artimieji pasveikino Estreicherių centro vadovą prof. hab. dr. Wacławą Walickį garbingo 70–ojo jubiliejaus proga. Gerbiamas profesorius ir toliau lieka vadovauti šiam moksliniam centrui.

Parengė Rima Dirsytė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*