Rekomenduojame: The Vilna vegetarian cookbook

Ar žinojote, kad bibliotekoje turime ir receptų knygų, kurias galite skolintis į namus? „The Vilna vegetarian cookbook“ – viena jų. Pirmą kartą ši žydiškų vegetariškų valgių knyga išleista 1938 m. Vilniuje, šiandien yra iš naujo atrasta ir pritaikyta šiuolaikinei virtuvei.

Knygos autorė Fania Lewando Vilniaus senamiestyje, Vokiečių g. 14 name, žydų kvartalo pakraštyje, turėjo nuosavą košerinių valgių restoraną ir vadovavo šalimais esančiai košerinio maisto gaminimo mokyklai. Restoranas turėjo didžiulį pasisekimą ir garsėjo itin intelektualia ir spalvinga publika. Čia mėgo lankytis dailininkas Marcas Chagallas, žydų poetas ir dramaturgas Icikas Mangeris, daug kitų garsių žmonių, rašytojų, menininkų.

Fanią Lewando galima drąsiai vadinti žydų vegetarizmo pradininke. Ji metė iššūkį senam papročiui mėsos patiekalus sieti su šabu, šventėmis, vestuvėmis ir kitais iškilmingais įvykiais, o vegetariškus valgius – su nepritekliumi, gedulu, įprastu kasdieniu maistu ir atrado patiekalų be mėsos ryškų skonį ir naudą sveikatai.

Fanios Lewando knygoje siūloma per 400 receptų – nuo tradicinių žydiškų valgių (plokštainių, lietinių, kompotų, barščių) ir vegetariškų patiekalų (čolntų, vėdarų, šnicelių) iki užkandžių, sriubų ir desertų.

לעוואנדא, פאנני
The Vilna vegetarian cookbook : [garden-fresh recipes redicovered and adapted for today’s kitchen] / Fania Lewando ; translated from the Yiddish, annotated, and adapted for the modern kitchen by Eve Jochnowitz ; foreword by Joan Nathan. – New York : Schocken Books, 2015 (Printed in China). – XVII, [1], 234 p. : iliustr., faks., portr. ; 24 cm. Originalo antraštė: Vegețarish-diețisher ķokhbukh.


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *