Rugsėjį skaitome: Vilniaus geto likvidavimas

Rugsėjį minint Vilniaus geto sunaikinimo 80-metį rekomenduojame šį tragišką epizodą iš arčiau pažinti vieno iš įvykių dalyvio akimis.

Mendel Balberyszski (1894-1966) – Vilniuje gimęs, holokaustą išgyvenęs žydų politikas, rašytojas. Iki karo baigė farmacijos studijas. Kalėjo Vilniaus gete ir Estijos koncentracijos stovyklose. Po karo su likusiais gyvais šeimos nariais emigravo į Australiją. Ten jo įsteigtas žydiškas knygynas tapo tikru vietinės bendruomenės orientyru.

Liudytojo prisiminimuose pasakojama apie paskutinį Vilniaus geto egzistavimo laikotarpį, nuotaikas jo likvidavimo išvakarėse, gestapininkų ir policininkų veiksmus 1943 m. rugsėjo 1–4 d., žydų perkėlimą į koncentracijos stovyklas. 1943 m. rugsėjo 23–24 d. Vilniaus getas buvo likviduotas galutinai. Pirmas knygos leidimas pasirodė dar 1946 m. į lietuvių kalbą išversta 2020 m. Lenkijos ambasados Vilniuje ir Lenkijos instituto Vilniuje pastangomis, bendradarbiaujant su Žydų istorijos institutu Varšuvoje bei Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejumi.

Skaitytojui kontekstą geriau suvokti padės ir platus lenkų istorikės Ewa Rogalewska komentaras.

Vilniaus geto likvidavimas / Mendel Balberyszski ; iš lenkų kalbos vertė Kazys Uscila. – Vilnius : [Petro ofsetas] : Lenkijos [Respublikos] ambasada : Lenkijos institutas Vilniuje, 2020 ([Vilnius] : Petro ofsetas). – 125, [2] p. : iliustr., faks., portr. ; 21 cm. – Orig. antr.: Likwidacja getta wileńskiego.


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *