Iš žydiškų pasakų lobyno

{…} Kartą gyveno vienas princas, kuris ėmė ir susigalvojo, kad yra gaidys. Jis nusivilko visus rūbus, atsisėdo po stalu ir atsisakė valgyti kokį nors kitą maistą, nei kukurūzų sėklos. Karalius sukvietė daugybę gydytojų ir specialistų, bet nė vienas iš jų negalėjo jam padėti. Galiausiai prieš karalių pasirodė išminčius ir tarė: Aš manau, kad galiu išgydyti princą.{…}

Smalsu ar išminčius pagelbėjo princui? Istorijos tęsinį sužinosite knygoje: 

The Jewish spirit: a celebration in stories & art / edited by Ellen Frankel. – New York: Stewart, Tabori & Chang, [1997]. – 240 p.

Šiame leidinyje rasite senųjų istorijų, o taip pat šiuolaikinių literatūrinių pasakojimų, kuriuos parašė tokie garsūs rašytojai kaip Grace Paley, Bernardas Malamudas ar Franzas Kafka. Nuo tradicinių chasidų pasakų iki sefardų folkloro – šios istorijos atskleidžia unikalų žydų tautos paveldą ir papročius. Tai aistringos, įkvepiančios ir dažnai humoristinės pasakos, kuriose kalbama apie kilmę, etines dilemas, tremtį ir atminties perdavimą. Šią didžiulę, nepaprastą antologiją iliustruoja puikus meno kūrinių asortimentas – daugiau nei 120 spalvotų atvaizdų, susijusių su žydų tradicijomis, o jų autoriai pasaulinio lygio meistrai, tokie kaip Markas Šagalas. 

Leidinį rasite Vilniaus žydų viešojoje bibliotekoje, asmeninėje rabino Mošės levino kolekcijoje.


Komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *