Mokslinis-praktinis seminaras: Asmenų archyvų ir bibliotekų komplektavimo Lietuvos atminties institucijose patirtys ir problemos

Kvietimas_i_seminara_2016-04-062016 m. balandžio 6 d. Vilniaus universiteto bibliotekos Mokslinės komunikacijos ir informacijos centre, Konferencijų salėje (Saulėtekio al. 5), įvyko Vilniaus universiteto bibliotekos ir Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Knygotyros ir dokumentotyros instituto surengtas mokslinis-praktinis seminaras „Asmenų archyvų ir bibliotekų komplektavimo Lietuvos atminties institucijose patirtys ir problemos“.
Seminare buvo pristatyta 14 pranešimų. Savo patirtimi kaupiant, saugant ir tvarkant asmenines bibliotekas ir asmenų fondus pasidalino Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Knygotyros ir dokumentotyros instituto, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto bibliotekos rankraštyno, Klaipėdos universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto Literatūros katedros, Vilniaus universiteto bibliotekos, Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos, Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos, Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešosios bibliotekos bei Lietuvos literatūros ir meno archyvo, Maironio lietuvių literatūros muziejaus ir Antano Baranausko ir Antano Vienuolio-Žukausko memorialinio muziejaus darbuotojai. SEB banko prezidento patarėjas dr. Gitanas Nausėda pristatė savo sukauptą lituanistikos, polonistikos ir prūsistikos leidinių biblioteką.
LNB Retų knygų ir rankraščių skyrius vadovė Rima Dirsytė seminare kalbėjo apie kai kurias skyriaus asmenų fonduose saugomų dokumentų publikavimo problemas, akcentuodama dokumentų kaip intelektinės nuosavybės objektų apsaugą, bibliotekų pareigą derinti viešąjį bei privatų (autorių) interesus.
Seminaro metu išsakytos mintys/įžvalgos leido išryškinti tam tikras bendras tendencijas, būdingas Lietuvos atminties institucijoms, o tai skatina galvoti ir veikti toliau – kaip ne kartą seminare buvo
akcentuota – būtinas glaudesnis šių institucijų bendradarbiavimas ir abipusė parama.

Seminaro aktualumą parodė ir gausus jame dalyvavusių bibliotekų, muziejų ir archyvų darbuotojų skaičius. Įdomus susitikimo akcentas – VUB Rankraščių skyriuje, Maironio lietuvių literatūros bei Antano Baranausko ir Antano Vienuolio-Žukausko memorialiniame muziejuose saugomų Levo Vladimirovo, Vaclovo Biržiškos, A. Vienuolio-Žukausko, kitų šių įstaigų darbuotojų, lietuvių rašytojų dokumentų bei asmeninių daiktų paroda.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*