Virtuali paroda „Pirmasis pasaulinis karas: dokumentai liudija“

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyrius parengė naują virtualią parodą „Pirmasis pasaulinis karas: dokumentai liudija“.
1914 m. rugpjūčio 1 d. prasidėjęs Pirmasis pasaulinis karas, dar vadintas Didžiuoju karu, tęsėsi 4 metus ir 103 dienas, jo metu žuvo virš 12 milijonų žmonių. Karas į savo sūkurį įtraukė daugybę valstybių ir begalę tautų. Per 1914-1918 metus net 54 valstybės paskelbė viena kitai karą. Tai buvo karas, kurio laimėjimai negalėjo padengti nė dalelės jo milžiniškų nuostolių ir kurio pasekmės tapo lygiai skaudžios tiek laimėtojams, tiek pralaimėtojams.
Virtualioje parodoje eksponuojami dokumentai, spaudiniai – Lietuvos, kaip okupuoto krašto, politinio, kultūrinio ir visuomeninio gyvenimo įvykius liudijantis šaltinis. Tarp eksponatų to meto dokumentai: vokiečių okupacinės valdžios potvarkiai, nuotraukos, liudininkų atsiminimai, dienoraščiai,  Lietuvių draugijos nukentėjusiems dėl karo šelpti raštai, lietuvių pabėgėlių dokumentai, vėlesnio laikotarpio straipsniai. Pateikti keli karo pabaigos dokumentai, liudijantys apie naująjį – Nepriklausomos Lietuvos Respublikos kūrimo – etapą. Eksponatai atrinkti iš Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriuje saugomų asmenų, redakcijų, draugijų, pavienių rankraščių, fotonuotraukų, laikraštėlių kolekcijų.

Virtuali paroda „Pirmasis pasaulinis karas: dokumentai liudija“

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*