„Gyvo archyvo“ diena

Birželio 9-ąją, Tarptautinę archyvų dieną, Lietuvos archyvai visus kvietė dalyvauti „Gyvo archyvo“ dienos renginiuose. Gausus Retų knygų ir rankraščių skyriaus darbuotojų būrelis lankėsi Lietuvos valstybės istorijos archyve, dalyvavo ekskursijoje po Senųjų aktų, pergamentų ir mikrofilmų saugyklas. Ekskursiją vedusi vyriausioji paleografė H. Šimanel pirmiausia papasakojo apie patį archyvą bei parodos „Prisilietimas prie senosios istorijos“ eksponatus.  Parodoje buvo galima apžiūrėti  vertingus ir unikalius XV-XIX a. dokumentus. Ekskursija tęsėsi Senųjų aktų saugykloje, kur saugomi LDK Vyriausiojo tribunolo aktai. Tai įspūdingos, net iki 0,5 metro, storio bylos. Taip pat galėjome apžiūrėti įvairių tradicinių Lietuvos religinių konfesijų metrikų knygas. Vienoje iš jų mūsų kolegė perskaitė ir lotynišką įrašą apie poeto Adomo Mickevičiaus krikštynas… Pergamentų ir mikrofilmų saugyklos pasitiko gaiviu šaltuku, juk tai  – archyvo rūsyje esanti buvusi atominio karo slėptuvė. Už įspūdingo storio durų ir sienų saugomas istorijos lobynas, pergamentai, vertingų ir unikalių dokumentų mikrofilmai. Galėjome apžiūrėti Lenkijos karaliaus Stepono Batoro raštą, popiežiaus Grigaliaus XII bulę ir dar keletą senų ir vertingų pergamentų. Ekskursijos pabaigoje gavome ir dovanų – Lietuvos valstybės istorijos archyvo išleistą knygelę „Sapiegų giminės dokumentai“.

Taip pat lankėmės Lietuvos ypatingajame archyve. Išklausėme trumpą humoristinį pranešimą „Ir kas čia ypatingo? (Beveik rimtai apie LTSR KGB, Lietuvos ypatingojo archyvo veiklą, priėjimą prie dokumentų bei vis dar tvyrančius mitus)“. Apžiūrėjome parodą, kurioje buvo eksponuojamos KGB sudarytos žymių Lietuvos visuomenės veikėjų bylos, KGB darbuotojų ir rezervistų, LKP nomenklatūrinių darbuotojų asmens bylos, tremtinių bylos ir kiti įdomūs dokumentai.  Lietuvos ypatingojo archyvo darbuotojai pakvietė sudalyvauti ir apžvalginėje ekskursijoje po KGB rūmus bei dokumentų saugyklas. Taip pat visi norintys galėjo pasiklausyti KGB žymios disidentės N. Sadūnaitės tardymo metu daryto įrašo, pasižiūrėti KGB užsakymu slaptai naudoti sukurtą filmą „Ideologas“ (Maskva, 1974 m.).

Nuoširdžiai dėkodamos organizatoriams tikimės, kad „Gyvo archyvo“ dienos bus rengiamos ir ateityje,  kad visi galėtų įsitikinti , jog Lietuvos archyvai – ne uždaros ir neprieinamos dokumentų saugyklos, o gyvi, jaukūs ir svetingi kultūros židiniai, turintys ką parodyti ir kuo nustebinti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*