Projekto REDISCOVER baigiamoji konferencija Čekijos nacionalinėje bibliotekoje

Šių metų rugsėjo 15 d. Prahoje, Čekijos nacionalinėje bibliotekoje vyko Europos Komisijos remiamo projekto REDISCOVER (Reunion of Dispersed Content: Virtual Evaluation and Reconstruction – išsklaidyto turinio sujungimas: virtualus įvertinimas ir rekonstrukcija) baigiamoji konferencija ir parodos atidarymas.

Ši konferencija šiek tiek skyrėsi nuo jau įvykusių projekto seminarų, nes pagrindinis dėmesys joje buvo skiriamas viduramžių rankraštinio paveldo tyrimams, kultūrinei, intelektinei ir komunikacinei to laikmečio aplinkai. Pranešimą apie Rumunijos provincijas vėlyvaisiais viduramžiais ir 16-ame amžiuje perskaitė Doina Hendre Biro iš Rumunijos nacionalinės bibliotekos, naujausius lenkų tyrinėtojų atradimus Martyno Opaviečio gyvenime ir darbuose pristatė Jacekas Soszynskis iš Varšuvos universiteto, apie lietuvių literatūros raidą iki 17 a. pradžios ir jos ypatumus pranešimą pagal dr. Daivos Narbutienės projektui parašytą straipsnį perskaitė Jolita Steponaitienė, Lietuvos nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriaus vedėja. Gausiai konferencijoje prisistatė Čekijos nacionalinės bibliotekos prelegentai. Tomas Klimekas skaitė pranešimą apie Centrinės Europos kultūros refleksijas ankstyvose kronikose, Jindrichas Marekas – apie Centrinės Europos Universitetų literatūrą, Renata Modrakova – apie viduramžiais moterims skirtų knygų turinio vienpusiškumą ir kintamumo apraiškas, Zdenekas Uhliras – apie Centinės Europos viduramžiškų pamokslų specifiką.

Projektas REDISCOVER siekia surinkti draugėn išsklaidytas kolekcijas, atspindinčias Centrinės Europos kultūros vienovę vėlyvųjų viduramžių ir ankstyvųjų naujųjų amžių laikotarpiu. Ši integracija remiasi įvairių tipų istorinių dokumentų (rankraščių, senųjų spausdintų knygų ir kt.) pristatymu internete. Suskaitmeninti dokumentai jungiami į jau veikiančią Manuscriptorium duomenų bazę, o paskui bus integruoti į Europos skaitmeninę biblioteką (European Digital Library).

Pirmasis seminaras ir parodos atidarymas kovo 26 d. vyko Vilniuje, Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, antrasis renginys – Varšuvoje, Lenkijos nacionalinėje bibliotekoje gegužės 14 d., trečiasis – Bukarešte, Rumunijos nacionalinėje bibliotekoje liepos 9 d.

IMG_6114 IMG_6116 IMG_6122

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*