Vasario 16-osios akto signatarų dokumentai iš Retų knygų ir rankraščių skyriaus fondų

Literatūros istorikas Mykolas Biržiška. Diplomatas Kazimieras Bizauskas. Teisininkas, filosofas Pranas Dovydaitis. Inžinierius Steponas Kairys. Diplomatas Petras Klimas. Kunigas Vladas Mironas. Vyskupas Justinas Staugaitis. Filosofas Jurgis Šaulys. Teisininkas Jokūbas Šernas. Verslininkas Jonas Vailokaitis. Prezidentai Antanas Smetona ir Aleksandras Stulginskis. Tai tik keturiolika iš 20 žmonių, pasirašiusiųjų Vasario 16-osios aktą.
Savo darbu jie kūrė Lietuvą. Daugelis savo kančia – lageriuose, tremtyje Rytuose ar Vakaruose ar net atiduodami gyvybę – išgyveno ir sunkiausius Lietuvai laikus.
Lietuvos nacionalinės bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyrius didžiuojasi turėdama signatarų Jono Basanavičiaus (F 43) ir Kazimiero Bizausko (F 61) fondus. Šiuose ir kituose fonduose yra daug su Vasario 16-osios akto signatarais susijusios medžiagos: asmens tapatybės dokumentų (paprasti ir diplomatiniai pasai, vizitinės kortelės), tarnybinių raštų (tarp jų – ir Lietuvos Tarybos dokumentų, ir Užsienio reikalų ministerijos slaptų pranešimų), žinių apie apdovanojimus, asmeninio pobūdžio dokumentų, gausu fotografijų ir piešinių.
Paroda veiks Lietuvos nacionalinės bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skaitykloje (V aukštas, 533 kabinetas) 2018 m. vasario 13–kovo 31 dienomis.

Parengė Vytautas Smilgevičius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*