Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka

Tinklalaidės

ווילנער נייעס / Vilniaus naujienos: susitikimas su knygos „Atminties miškas“ autoriumi Zigmu Vitkumi

Trečiojoje Nacionalinės bibliotekos Judaikos tyrimų centro tinklalaidėje ווילנער נייעס (“Vilner Nayes“, jidiš k. „Vilniaus naujienos“) – susitikimas su monografijos „Atminties miškas. Paneriai istorijoje, kultūroje ir politikoje“ autoriumi, Holokausto atminimo politikos temų ekspertu, dr. Zigmu Vitkumi.

Šis susitikimas tęsia Judaikos tyrimų centro renginių ciklą „Žydų kultūros paveldo refleksijos“.

Pokalbyje taip pat dalyvauja dailės istorikė dr. Giedrė Jankevičiūtė, kuri domisi žydų menininkais tarpukario Lietuvoje, gilinasi į getų dailininkų istorijas ir yra įsitraukusi į žydų paveldo memorializaciją, moderuoja LNB Judaikos tyrimų centro vadovė dr. Lara Lempertienė.

Knygoje „Atminties miškas. Paneriai istorijoje, kultūroje ir politikoje“ Z. Vitkus pristato sudėtingą ir daugiasluoksnę 80 metų apimančią Panerių memorialo biografiją. Autorius parodo, kaip Paneriuose, vietoje, skirtoje Holokausto ir visoms nacizmo aukoms atminti, gamta persipina su kultūra ir politika, ieško įvairių praeities pėdsakų, kurie padėtų atskleisti ir suprasti šios vietos daugiareikšmiškumą.

Pokalbyje, kuris vyko tarptautinės Holokausto aukų minėjimo dienos išvakarėse, Z. Vitkus, G. Jankevičiūtė ir L. Lempertienė aptaria šiandien ypač svarbias atminties bei atminimo ženklų temas. Tyrimai, leidžiamos knygos, tokie pokalbiai kaip šis ir įvairios atminimo iniciatyvos yra reikšmingos, nes stiprina santykį su tuo, ko nebesiekia mūsų asmeninė atmintis, formuoja mūsų istorinę sąmonę ir suasmenina skaičiais virtusias aukas.

Parašykite komentarą