Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka

Tinklalaidės

ווילנער נייעס / Vilniaus naujienos: Saulės Valiūnaitės paskaita „Laikmečio metraštininkė: Dveira Dines ir jos Vilnius“

ווילנער נייעס / Vilniaus naujienos: Saulės Valiūnaitės paskaita „Laikmečio metraštininkė: Dveira Dines ir jos Vilnius“

Ketvirtojoje Nacionalinės bibliotekos Judaikos tyrimų centro tinklalaidėje ווילנער נייעס („Vilner Nayes“, jidiš k. „Vilniaus naujienos“) kviečiame pasiklausyti Saulės Valiūnaitės paskaitos „Laikmečio metraštininkė: Dveira Dines ir jos Vilnius“.

Tai paskaita iš Judaikos tyrimų centro organizuojamo renginių ciklo „Jaunoji judaika“, kuriame jauni Lietuvos mokslininkai pristato savo tyrimus, skirtus Lietuvos žydų bendruomenės istorijai, integracijai ir likimui.

S. Valiūnaitė yra Lietuvos žydų istorijos ir kultūros tyrėja, vertėja, Vilniaus universiteto doktorantė, rengianti disertaciją apie moterų indėlį į sekuliariosios žydiškos tapatybės formavimo procesus tarpukario Vilniuje.

S. Valiūnaitė per D. Dines pavyzdį pasakoja apie tai, kaip XX a. pradžioje pasikeitė moterų vaidmuo šeimoje ir visuomenėje, pristato, ką naujo apie žydiškojo Vilniaus istoriją galima sužinoti atsivertus moterų atsiminimus ir dienoraščius. Dalis D. Dines dokumentų yra saugomi Nacionalinės bibliotekos Judaikos tyrimų centro kolekcijoje. Šie dokumentai, ilgą laiką klaidingai buvę priskirti kitai autorei ir išsklaidyti per trijų atminties institucijų kolekcijas, atskleidžia Vilnių žydės darbininkės akimis. Nors ir neįgijusi jokio oficialaus išsilavinimo, savamokslė Dveira buvo nepaprastai plataus akiračio moteris, dalyvavusi revoliuciniame judėjime, vėliau įstojusi į žydų socialistų Bundo partiją, stebėjusi ir aprašiusi miesto kultūrinį gyvenimą, demonstracijas, išgyventas antisemitines patirtis, kritikavusi kultūrinius ir socialinius procesus, bandžiusi susigyventi su savo amžiumi, besikeičiančiu kūnu ir labai norėjusi palikti savo žymę pasaulyje.

Parašykite komentarą