Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka

Tinklalaidės

ווילנער נייעס / Vilniaus naujienos: Kalmeno Zingmano romanas „Ant sraigtinių laiptų“

Vilniaus naujienos: Kalmeno Zingmano romanas „Ant sraigtinių laiptų“

Penktojoje Nacionalinės bibliotekos Judaikos tyrimų centro tinklalaidėje ווילנער נייעס („Vilner Nayes“, jidiš k. „Vilniaus naujienos“) kviečiame klausytis pokalbio, pristatančio jidiš kalba rašiusio Kauno žydų rašytojo – Kalmeno Zingmano romaną „Ant sraigtinių laiptų“. Apie romaną, jo autorių bei tarpukario Kauną kalbasi knygos vertėja, literatūros tyrinėtoja ir edukatorė Goda Volbikaitė ir rašytoja, literatūros kritikė Jurga Tumasonytė.

Kalmenas Zingmanas užsiėmė įvairiais literatūros organizavimo darbais, turėjo leidyklą ir knygyną, leido ir redagavo pirmąjį Kauno jidiš literatūros žurnalą „Sala“ (jid. „Vispe“). 1925 m. ekspresionistiniu stiliumi parašytas romanas yra pirmasis modernus romanas apie Kauną. Knygoje „Ant sraigtinių laiptų“ (jid. „Oifn švindltrep“) Zingmanas laikinąją sostinę pristatė per žydišką kairuolišką perspektyvą. Tai unikalus žvilgsnis į Kauną, kuris nebuvo, kaip įprasta jį pristatyti, tik lietuviškas miestas, jame gyveno ir kūrė įvairių tautybių žmonės.

Šis pokalbis yra iš Judaikos tyrimų centro ir Tarptautinio jidiš centro Vilniuje rengiamo ciklo „Pasimatymai su žydų literatūra“. Renginių ciklo tikslas – pristatyti turtingą Lietuvos žydų literatūrą ir skatinti visuomenę domėtis jidiš kultūra.

Parašykite komentarą