Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka

Tinklalaidės

ווילנער נייעס / Vilniaus naujienos: diskusija ,,Žydų Lietuvoje ar Lietuvos žydų istorija?“

Tinklalaidėje  ווילנער נייעס („Vilner Nayes“, jidiš k. „Vilniaus naujienos“) kviečiame klausytis diskusijos ,,Žydų Lietuvoje ar Lietuvos žydų istorija?“, kuri vyko 2023 m. gruodžio 6 d. Nacionalinėje bibliotekoje ir buvo skirta Augustino Janulaičio knygos „Žydai Lietuvoje“ šimtmečiui paminėti.

1923-iaisiais išleista teisininko, akademiko Augustino Janulaičio monografija ,,Žydai Lietuvoje: bruožai iš Lietuvos visuomenės istorijos XIV–XIX a.“ – pirmoji Lietuvos mokslinė žydų istorijos studija lietuvių kalba, išsiskyrusi sudėtingos geopolitinės situacijos ir dominavusio lietuviško etnocentrinio istorinio naratyvo fone. ,,Yra tai, be abejojimo, dalis Lietuvos visuomenės istorijos…“ – pažymėjo A. Janulaitis, jis argumentavo, kad be Lietuvos žydų istorijos Lietuvos istorija būtų nepilna, ir siekė į ją pažvelgti kiek įmanoma objektyviau.

Minint A. Janulaičio knygos šimtmetį, diskusijoje aptarta knygos reikšmė, kelti klausimai, kaip keitėsi žydų istorijos interpretacijos ir rašymo kanonai, kaip žydų istorija yra rašoma dabar.

Diskusijoje dalyvavo Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto profesorė Jurgita Verbickienė, Lietuvos istorijos instituto vyriausiasis mokslo darbuotojas dr.Darius Staliūnas, Vytauto Didžiojo universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto dėstytojas dr. Linas Venclauskas, moderavo Lietuvos istorijos instituto doktorantė ir Judaikos tyrimų centro tyrėja Julijana Andriejauskienė.

Asmeniniais prisiminimais apie Augustiną Janulaitį pasidalino jo vaikaitis, Sugiharos fondo ,,Diplomatai už gyvybę“ vadovas, Ramūnas Janulitis bei A. Janulaičio pusseserė, profesorė Ingė Lukšaitė.

Diskusija surengta kartu su Rytų Europos žydų istorijos tyrimų centru.

Parašykite komentarą