Pasaulio bibliotekininkai: Tarptautinė jaunųjų bibliotekininkų akademija Latvijoje

Rugpjūčio 27-30 dienomis Ventspilyje (Latvija) vyko Tarptautinė jaunųjų bibliotekininkų akademija (The Global Librarians: International Young Librarians Academy). Projektą organizavo International Research and Exchanges Board (IREX) bei „Bibliomist“ projekto Ukrainoje atstovai, remiami Bilo ir Melindos Geitsų fondo. Profesinius įgūdžius tobulinti buvo pakviesti atranką perėję dalyviai iš 10 šalių: Lietuvos, Latvijos, Lenkijos, Ukrainos, Moldovos, Rumunijos, Bulgarijos, Kolumbijos, Vietnamo ir Botsvanos.

Lietuvai šiame projekte atstovavo 9-ios jaunosios specialistės iš įvairių šalies bibliotekų, tarp jų ir Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos atstovė – Lituanikos skyriaus darbuotoja Viktorija Kirijakaitė.

Pagrindiniai akademijos tikslai buvo sukurti tarptautinį jaunų profesionalų tinklą, dalintis patirtimis ir idėjomis, tobulinti profesines žinias apie modernią bibliotekininkystę ir pritaikyti jas savo šalies bibliotekose.

Viešnagės metu buvo aplankytos trys Latvijos bibliotekos: moderni Parventos viešoji biblioteka, Kuldigos miesto biblioteka, įsikūrusi tarpukario žydų sinagogos patalpose bei atnaujinta Ventspilio miesto biblioteka, kurioje vyko paskaitos ir mokymai.

Akademijos metu sukurtas tarptautinis jaunų specialistų tinklas diskutavo apie ateities projektus ir bendradarbiavimo galimybes. Dalyviai įsipareigojo skleisti akademijos metu įgytas žinias kolegoms savo šalyse bei įgyvendinti pasiūlytas iniciatyvas bei projektus.