Sukanka 125 metai, kai gimė poetas, publicistas, kultūros veikėjas Faustas Kirša

Kirsa apie 19351891 metų vasario 25 d. (senuoju stiliumi vasario 13 d.) Sendvaryje, Antalieptės valsčiuje, Jono ir Barboros Bukelskaitės Kiršų šeimoje gimė būsimasis lietuvių poetas Faustas Kirša. Pradžios, viduriniojo ir aukštesniojo mokslo žinių įgijo Sendvaryje, Antalieptėje, Vilniuje, Maskvoje, Berlyno universitete išklausė vokiečių kalbos, literatūros, estetikos kursą, Rusų universitete (Berlyne) studijavo filosofiją, Indijos meną ir architektūrą. Pirmieji Fausto Kiršos eilėraščiai pasirodė leidinyje „Ateitis“ 1912 m., nuo 1917 metų jis akyvus spaudos, visuomenės darbuotojas, Lietuvos kultūrinio gyvenimo dalyvis. Buvo vienas iš Lietuvių meno kūrėjų draugijos steigėjų, 1927-1929 jos pirmininkas, literatūros žurnalų „Baras“ (1925), „Pradai ir žygiai“ (1926-1927) redaktorius, priklausė Lietuvos rašytojų ir žurnalistų sąjungai, jai pirmininkavo 1925, 1941-1944 vadovavo Lietuvos rašytojų sąjungai. 1941 buvo Eltos atstovu Maskvoje, 1941-1942 dirbo Valstybinėje bibliotekoje Kaune, 1943-1944 vadovavo Šiaulių miesto teatrui. Faustas Kirša žinomas kaip publicistas, paskelbęs straipsnių visuomenės gyvenimo, kultūros, literatūros klausimais, knygų recenzijų, kaip vertėjas, išvertęs J.I. Kraševskio, Z. Krasinskio, L. Tolstojaus ir kt. rašytojų kūrinių, operų libretų. 1944 poetas pasitraukė į Vokietiją, 1949 persikėlė į JAV, gyveno Bostone, kur tęsė savo kūrybinę, publicistinę ir visuomeninę veiklą.
Nacionalinės bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriuje saugomas Fausto Kiršos 1917-1944 metų laikotarpio dokumentų archyvas, kuriame daug poeto ir publicisto kūrybinės veiklos rankraščių: eilėraščių, straipsnių juodraščiai, apmatai, dienoraščiai, atsiminimai, darbinės veiklos dokumentai, kolegų laiškai, nuotraukos. Fausto Kiršos laiškų, kultūrinės-visuomeninės veiklos dokumentų saugoma Liudo Giros, Juozo Keliuočio, Marijos ir Juozo Urbšių, Zenono Ivinskio, Draugijų jungtiniame ir kituose fonduose. Vėlesnių metų poeto dokumentai saugomi JAV, Amerikos lietuvių kultūros archyve Putname: ALKA. F.Kiršos archyvas.
Temstant_eilerastisFaustas Kirša – vienas iš simbolistinės poezijos pradininkų, jo kūrybai būdingi abstraktūs simboliniai vaizdai, filosofiniai būties apmąstymai, vienatvės, liūdesio nuotaikos.

Keli Fausto Kiršos eilėraščiai iš Retų knygų ir rankraščių skyriuje saugomo poeto archyvo:

Vos lapą permetu ir jau,
Žiūrėk, metus vėl pavijau;
Gal vėl skausmus ir prakeikimą
Įspausiu į nervingą rimą.
Ir taip, jau vienas bepalikęs,
Tik žvaigždę siekti ketinu;
Kai šaltą pėdą aš minu,
Jaučiu, kad niekam jau netikęs.
Atleiski, Dieve, man visas,
Bežengiant paskleistas skriaudas!
Vilnius, 31.XII.1917

Tikėk žmogau, kaip tiki žmonės:
Nors mintys žūna, bet širdis
Tarp kryžkelių skaudžios kelionės
Tau laimės žiedą išugdys.
Tau šmėklos dings, jei dar krūtinė
Mokės suteikt žmonių vilties;
Rytų brėkšta, nors paskutinė,
Tau pagalbos rankas išties.
Žinok, pas viltį gėlės žydi!
Nusiminimas – tai žaltys,
Kurs šviesią mintį gelmėn lydi
Ir tau tik skausmą sutaupys!
Vilnius, 2.I.1918

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*