„Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė ir protestantiškoji Europa XVII amžiuje“

2011 m. gegužės 2-4 d. Retų knygų ir rankraščių skyriaus darbuotojos dalyvavo Lietuvos istorijos institute vykusioje tarptautinėje mokslinėje konferencijoje, skirtoje Samuelio Boguslavo Chylinskio Biblijos 350 metų jubiliejui paminėti. Neseniai rasti įvairaus pobūžio šaltiniai (laiškai, Anglijos karaliaus Slaptosio tarybos protokolai, prašymai, to meto spausdinti leidiniai ir kt.) leidžia iš naujo įvertinti pirmosios lietuviškos spausdintos Biblijos (Londonas, 1660 m.) vertėjo Samuelio Boguslavo Chylinskio veiklą LDK, Olandijoje ir Anglijoje, atskleidžia jo ryšius su iškiliomis to meto mokslo ir kultūros asmenybėmis, teikia duomenų apie lietuvių  studijas užsienio universitetuose XVII amžiuje. Istorikai, kalbininkai ir kiti tyrėjai iš Lietuvos, Lenkijos, Vokietijos, Olandijos, Vengrijos skaitė pranešimus apie Franekerio akademijoje bei kituose užsienio universitetuose studijavusius Lietuvos reformatų studentus, kalbėjo apie Anglijoje vykdytas rinkliavas kontinento protestantams remti (taip pat ir Chylinskio Biblijai leisti), apie specialiuose leidiniuose akcentuojamą  poreikį spausdinti lietuvišką Bibliją, skirti lėšų karų nuniokotoms LDK protestantų bažnyčioms. Buvo aptariami Šventojo rašto ar jo fragmentų vertimai į lietuvių ir anglų kalbas iki XVII a., Statenbijbel (pagrindinio Chylinskio vertimo šaltinio) vertimai į kitas nacionalines kalbas. Konferencijos dalyviams buvo pristatyti nauji dokumentai, padėję patikslinti kaip kurias Chylinskio Biblijos vertimo ir spausdinimo aplinkybes, nustatyti Chylinskio mirties datą, priežastį ir palaidojimo vietą.
  Atskira konferencijos dalis buvo skirta istorinių šaltinių skaitmeninimo problemoms aptarti. XX a. įgyvendinta daug projektų, buvo bandymų standartizuoti vartojamus formatus, deja, sukurta daugybė duomenų bazių, paremtų skirtingomis duomenų perteikimo schemomis, kurios nesuderinamos ir jomis sudėtinga naudotis. Seminaro tikslas buvo aptarti šias problemas ir pasiūlyti būdų jas išspręsti. Nacionalinės bibliotekos kompiuterių klasėje vyko praktinis seminaras, kurio metu buvo dirbama su tekstais.
 Gegužės 4 d. buvo suorganizuota išvyka į Kėdainius. Konferencijos dalyviai lankėsi  miesto evangelikų reformatų,  liuteronų, katalikų bažnyčiose, aplankė Radvilų giminės mauzoliejų, susipažino su Kėdainių krašto muziejaus ekspozicijomis, Kėdainių gimnazija, pasivaikščiojo po senamiestį.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*