Tarptautinė mokslinė konferencija Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose

Šių metų spalio 19 d.  įvyko tarptautinė mokslinė konferencija „Vazų epocha Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystėje“.

Net aštuonis dešimtmečius trukusį švedų kilmės Vazų dinastijos atstovų – Lenkijos karalių ir Lietuvos didžiųjų kunigaikščių Žygimanto (1588–1632), Vladislovo (1633–1648) ir Jono Kazimiero (1648–1668) – valdymo laikotarpį (1588–1668) Lenkijos ir Lietuvos istorijoje galimas apibrėžti kaip Vazų epochą. Lietuvos mokslinėje literatūroje šis laikotarpis sulaukė vos poros monografijų (K. Avižonis, A. Tyla).  Tai pabrėžia tarptautinės konferencijos bei diskusijos aktualumą ir reikšmę.

Vazų epochoje LDK išgyveno pakilimo laikotarpį – Baroko idėjų plitimas, 1588 m. Žygimanto Vazos patvirtintas Trečiasis Lietuvos Statutas, išleistas Konstantino Sirvydo lietuvių kalbos žodynas, Alberto Vijūko-Kojalavičiaus pirmoji Lietuvos istorija, Mikalojaus Kristupo Radvilos Našlaitėlio iniciatyva sukurtas Lietuvos žemėlapis, Motiejaus Kazimiero Sarbievijaus kūryba, Vilniaus universiteto suklestėjimas ir kita. O XVII a. vidurio karai su Švedija, Maskvos valstybe, Turkija įstūmė LDK į nuopolio laikotarpį, apibūdinamą „tvano“ terminu.

Konferenciją surengti paskatino ir dvi jubiliejinės sukaktys: prieš 400 metų – 1611 m. birželio 13 d. po beveik šimtmečio iš Maskvos buvo atgautas Smolenskas, o prieš 350 metų – 1661 m. gruodžio 3 d. iš Maskvos okupacijos buvo išvaduotos Vilniaus pilys. Šie įvykiai yra tiesiogiai susiję su Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencija Vilniaus Žemutinėje pilyje. Tad simboliška ir prasminga, kad jų sukaktims skirtas tarptautinis mokslinis forumas vyksta atkurtuose, nors ir ne iki galo įrengtuose Valdovų rūmuose.

Konferenciją organizavo Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai, Vilniaus universiteto Istorijos fakultetas, Lietuvos istorijos institutas, Lenkijos institutas Vilniuje. Pranešimus skaitė lietuvių ir lenkų istorikai. Juos išklausė ir Retų knygų ir rankraščių skyriaus drabuotojos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*