Be buožės, fejerverko ir baliaus: studentas 1820 m. Vilniuje

Vilniaus universitetas (iš portalo E-paveldas)

Studijos – rimtas užsiėmimas, daug pinigų ir laiko reikalaujantis. Dar jaunystė, trokštanti pramogų, o studijoms tos pramogos gali trukdyti. Kaip tai suderinti – retas atsakys.
1820 m. Vilniaus universiteto vadovybė nusprendė atsakyti. Atsakyti aiškiai, o kad dar aiškiau būtų – atskira knygele taisykles išleido ir paties sekretoriaus Norberto Jurgevičiaus parašu patvirtino. Tad pažiūrėkime, kaip turėjo gyventi Vilniaus imperatoriškojo universiteto studentija.
Mokslo metai prasideda vizitu pas Rektorių: privalu pristatyti mokslo baigimo liudijimą, gimimo liudijimą ir pasą. Jei neturi mokslų baigimo pažymėjimo – pirmyn pas dekaną, tas egzaminuos ir į įrašų knygą įrašys. Jau priimtus studentus prižiūri dekano skiriami budintieji: 10 studentų tenka 1 budintysis. Prižiūrintieji turi išsiskirti geru mokslu ir papročiais.
Prižiūrėti tikrai buvo ką. Kiekvienas privalo lankyti savo religijos apeigas (už nevykdymą – bausmė) ir apie vykdymą valdžiai pranešti. Į paskaitas eiti privalu, jei dėl ligos neini – turi perduoti draugui, kad tas profesoriui pasakytų. Paskaitų metu – sėdėti tyliai, nevaikščioti, iki paskaitos pabaigos profesoriaus neklausinėti; per pertraukas rėkauti beigi dainuoti draudžiama.
Draudžiama lankytis užeigose, biliardinėse, kavinėse, vakarėliuose. Norintys eiti į maskaradus arba balius turi gauti leidimą, o jei gautų – elgtis padoriai. Draudžiama medžioti, naudoti šaunamuosius ginklus, leisti fejerverkus, žaisti iš pinigų, rengti balius ir kitas laiką eikvojančias pramogas. Be rektoriaus žinios – draudžiama ir draugijas steigti. Uždrausta skolintis be tėvų žinios, dvikovos irgi uždraustos. Į paskaitas nevalia eiti apsiginklavus špagomis, buožėmis ir kitais ginklais.
Instrukciją užbaigia galimų bausmių sąrašas – 14 pozicijų. Lengviausia – pirmoji: privatus dekano įspėjimas, sunkiausios paskutinės dvi: 13 – išmetimas iš universiteto, pranešant visiems Rusijos imperijos universitetams, ir 14 – atidavimas baudžiamajam teismui.
Štai taip turėjo gyventi 1820 metų Alma mater studentija. Išsamiau apie draudimus ir taisykles galima paskaityti leidinėlyje Prawidła dla uczniów lekcyy publicznych w Imperatorskim Uniwersytecie Wilenskim (Vilniaus imperatoriškojo universiteto studentų, klausančių viešųjų paskaitų, taisyklės. Vilnius, 1820 ). Ją rasite Retų knygų ir rankraščių skyriuje (LNMMB RKRS R.XIX:B.744).

Parengė Vytautas Smilgevičius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*