Viešos paslapties kortelės

1901 rugpjūčio 20 dieną ponia Adolfina Michelberg lankėsi Kražių bažnyčioje. Ir ne šiaip sau: atliko išpažintį ir gavo nuodėmių išrišimą. Iš kur tai žinome? Iš paprasto lapelio:
„Byłem u Spowiedzi S. Jubileuszowej w Krożach 1901 roku Sierpnia d. 20go. Adolfina Michelberg“ („Atlikau jubiliejaus metų išpažintį Kražiuose, 1901 metų rugpjūčio 20 dieną“).
Tokios kortelės buvo patogios ir katalikui, ir Katalikų bažnyčiai – parodyti kas uolus, kas tinginys, ką pagirti, ką pabarti.
Kortelės pažymėtos kanceliariniu spaudu, atspausdintos rašomąja mašinėle, pagamintos spaustuvėje, vienpusės ir dvipusės, lotynų, lenkų, lietuvių kalbomis parašytos. Visos skirtingos, bet visos skelbia tą patį – šis tikintysis savo pareigą atliko.
Tad pasidairykime po šias to meto tikinčiąjam svarbias korteles. „Po Welik[inės] Spawiednes Kalwarija 1907“ – skelbia viena. „Anno 1878 Absolvi Confes: Pasch: in Ecc: Paroch: Caunensis“ (1878 metais atleistos velykinės išpažinties nuodėmės Kauno parapijinėje bažnyčioje) – skelbia kita. Kortelėje iš Kražių klebonijos: „Atlikau S. Jubiliejinę Spawednę Kraziuose 1901 rugpyuczio…d“. Radviliškio bažnyčia išleido kelių spalvų kortelę, kurioje ir Popiežiaus herbas, ir tekstas: „1901 mylistos metuose jubiliejaus spavedni atliko Radviliszkio bažnyczioje“. Vėliau jau racionaliau sugalvota: spaustuvėje ant spalvoto popieriaus atspausdinta „ … parapijos 1935 m. Velykinės išpažinties kortelė“ – telieka įrašyti tik numerį ir parapiją.
Ne viena tokia kortelė saugoma ir Lietuvos nacionalinės bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriaus fonduose.
Parengė Vytautas Smilgevičius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*