Paroda „Introibo ad altare Dei. Lietuvos tradicinių krikščioniškųjų konfesijų liturginės knygos“.

2011 m. gegužės 12 d. Bažnytinio paveldo muziejuje atidaryta paroda „Introibo ad altare Dei. Lietuvos tradicinių krikščioniškųjų konfesijų liturginės knygos“.
Parodos rengėja ir kuratorė Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriaus vyresnioji bibliografė Agnė Zemkajutė.
Parodoje pristatomos tradicinių Lietuvos krikščioniškųjų konfesijų liturgines Mišių knygos. Pirmą kartą Bažnytinio paveldo muziejuje drauge eksponuojami ir Rytų apeigų krikščionių (stačiatikių, sentikių, unitų), ir Vakarų apeigų krikščionių (Romos katalikų, evangelikų liuteronų, evangelikų reformatų) spaudiniai ir rankraštinės knygos.
Paroda yra sudaryta iš trijų dalių. Pirmojoje eksponuojamos katalikų Mišių knygos – įvairūs mišiolai ir giesmynai, kurių dauguma buvo naudoti Lietuvos bažnyčiose. Jie skirstomi į kelias grupes: bendrieji Romos mišiolai, konkrečių vienuolijų, geduliniai mišiolai, pontifikalai (vyskupų naudoti apeigynai), spausdinti ir rankraštiniai giesmynai.
Jau iki pirmosios lietuviškos knygos pasirodymo gyvavo rankraštiniai liturginių tekstų vertimai į tautines kalbas ir jų nuorašai, tačiau tik su reformacija, kilusia XVI a. viduryje, susijęs organizuotas šių knygų leidimas. Reikšmingiausias evangelikų reformatų leidinys – Kniga nobaznistes krikśćioniszkos (1653, 1684). Jame sudėti visi reikalingiausi tekstai: giesmės, evangelijos, maldos ir katekizmas. Iš parodoje eksponuojamų knygų išskirtini Vilniaus evangelikų reformatų superintendento Stanislovo Sudrovijaus parengtas, Vilniuje išspausdintas Katekizmas (1594?) ir jau minėtos Knigos nobaznistes krikśćioniszkos antrasis leidimas. Taip pat rodomos įvairios evangelikų liuteronų bažnyčioms priklausiusios lietuviškos ir lenkiškos agendos.
Rytų apeigų krikščionis Lietuvoje vienija liturginė bažnytinė slavų kalba. Parodoje eksponuojamos knygos priklauso trims konfesijoms: sentikiams, stačiatikiams ir unitams. Rytų apeigų krikščionys liturginėje praktikoje vartoja skirtingas liturgines knygas, atsižvelgdami į pamaldų tipą ir aukojimo laiką, bažnytinį kalendorių ir kitus ypatumus. Parodoje eksponuojama tik dalis šių knygų – senosios rankraštinės ir spausdintos knygos bažnytine slavų kalba; rodomi rankraštiniai unitų ir sentikių giesmynai, sukurti LDK teritorijoje XVI–XIX amžiuje.
Dauguma parodos eksponatų priklauso Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai, dalis knygų ir rankraščių atkeliavo iš Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos. Paroda Bažnytinio paveldo muziejuje veiks iki 2011 m. rugsėjo 17 d.

Parodos atidarymo akimirkas galite rasti Galerijoje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*