Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka

Tinklalaidės

ווילנער נייעס / Vilniaus naujienos: susitikimas su „Glaisto” kūrybine grupe

Vilniaus naujienos: susitikimas su „Glaisto” kūrybine grupe

Antrojoje LNB Judaikos tyrimų centro tinklalaidėje ווילנער נייעס („Vilner Nayes”, jidiš k. „Vilniaus naujienos“) – susitikimas su „Glaisto”, garso kelionės, pagrįstos liudininkų prisiminimais, po buvusio Vilniaus geto teritoriją, kūrybine grupe.

Diskusijoje dalyvauja garso patirties kūrėjai Rimantas Ribačiauskas, Andrius Šiurys ir „Operomanijos“ prodiuserė Ana Ablamonova. Diskusiją moderuoja LNB Judaikos tyrimų centro vadovė dr. Lara Lempertienė.

Susitikimas su Holokaustui atminti skirto kūrybinio projekto dalyviais tęsia Nacionalinės bibliotekos Judaikos tyrimų centro renginių ciklą „Žydų kultūros paveldo refleksijos“.

Medžiagos ir idėjų savo projektui „Glaisto“ kūrėjai sėmėsi ir Nacionalinės bibliotekos Judaikos tyrimų centre.

2020 m. „Glaisto“ kūrybinė komanda apdovanota „Auksiniu scenos kryžiumi“ už geriausią dramaturgiją. Unikalios garsinės patirties žemėlapis sudarytas iš specialiai kiekvienai erdvei sukurtų muzikinių fragmentų, o judėjimo kryptį brėžia keturi Holokaustą išgyvenusių, po karo iš gimtosios Vilnos į Izraelį persikėlusių žmonių balsai, „Glaisto“ kūrėjų įrašyti pokalbiuose Tel Avive, Jeruzalėje ir Haifoje 2019 m. gegužę.

Kūrėjų teigimu, „Glaistas“ balansuoja tarp persikėlimo tuos laikus“ ir grįžimo „į šiandieną“. Tyrinėdama tokio persikėlimo galimybių ribas, visų pirma – savo pačių galvose, kūrybinė grupė neslepia fakto, kad judama šiandienos Vilniumi – sparčiai besikeičiančiu, dažomu ir gražinamu, apsiklojusiu statybiniais tinkleliais, o kai kur dar laukiančiu šviežio glaisto sluoksnio. Kūrėjai, lydintys nedideles žiūrovų grupes, kviečia drauge pažvelgti į tai, kas slepiasi po glaistu ir apmąstyti svarbius klausimus: ar egzistuoja Holokausto suvokimo ribos? Kur baigiasi atmintis ir prasideda vaizduotė (jei ši takoskyra apskritai įmanoma)? Kokiomis formomis grįžta (ar galėtų grįžti) tai, kas karo metu buvo beveik visiškai sunaikinta?

Parašykite komentarą