Kolegų patirtis

Portalas Elektroniczna BIBlioteka (Elektroninė BIBlioteka) – tai viena svarbiausių elektroninių informacinių paslaugų bibliotekininkams ir informacijos specialistams Lenkijoje bei šios šalies bibliotekininkyste, moksline informacija besidomintiems. Portalą sudaro dvi dalys – EBIB (archyvinė informacija –http://www.ebib.info/) ir Nowy EBIB (aktuali informacija – http://www.nowyebib.info/).
Jame pateikiama ne tik aktuali informacija, prieinama per šalies elektroninius katalogus ir duomenų bazes, bet ir Lenkijoje leidžiamas  pilnatekstis elektroninis leidinys – EBIB biuletenis (Biuletyn EBIB), skirtas bibliotekininkams ir mokslinės informacijos specialistams. Čia informaciją ir pagalbą ras besidomintys bibliotekų bendradarbiavimo organizavimu ir koordinavimu Lenkijoje, tarpininkavimu tarptautiniame bendradarbiavime, naujų paslaugų pagal bibliotekininkų pageidavimus kūrimu, programų koordinavimu ir konferencijų organizavimu.
Elektroniczna BIBlioteka kolektyvas bendradarbiauja su leidėjais ir leidinių redakcijomis, turinčiomis ryšį su šiuolaikinėmis medijomis. Kita svarbi veiklos sritis – dalyvavimas šalies vyriausybės informacinės politikos formavime, kartu su Mokslo bei Kultūros ministerijomis diskutuoja ir įtakoja sprendimus atsakingų asmenų ir įstaigų dėl geresnio bibliotekų panaudojimo informacinės visuomenės kūrime, užmezga kontaktus su užsienio bibliotekininkais bei stengiasi pritaikyti inovacinius sprendimus.
Kiekvienas Lenkijos bibliotekininkas turi teisę atsiųsti svarbią informaciją EBIB redakcijai. Jei ji atitinka keliamus reikalavimus – patalpinama Naujienų arba Vietinių naujienų puslapiuose. 1998 m. įkurtas EBIB biuletenis – tai profesionalus leidinys bibliotekininkams. Nuo 1999 m. balandžio mėn. leidžiama tik elektroninė biuletenio versija. Kasmet išleidžiama 10 numerių. Publikacijos leidinyje skirstomos pagal tematiką – bibliotekininkystė, mokslinė informacija, EBIB konferencijų medžiaga ir straipsniai apie EBIB.
Portale nuolat pildoma šalies bibliotekų ir užsienyje esančių lenkiškų bibliotekų elektroninių adresų bazė, kurioje galima paieška pagal įvairius kriterijus: bibliotekos pavadinimą, vietovę, tipą, technologines sistemas, kurių Lenkijoje yra įvairių, vaivadiją, statusą, bibliotekas, turinčias savo svetainių versijas anglų kalba, skaitmeninančias savo rinkinius.

Informaciją paruošė vyresn. redaktorė Teresa Mackevič

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*