Konferencija apie rašytinio paveldo skaitmeninimą ir sklaidą

Š. m. lapkričio 21 d. Lietuvių literatūros ir tautosakos institute (LLTI) vyko mokslinio tyrimo projekto Lietuvių tautosakos rankraštynas: fondų skaitmeninimas ir sklaida baigiamoji konferencija.

Projekto iniciatorė ir vykdytoja LLTI Tautosakos archyvo vedėja Rūta Žarskienė pristatė lietuvių tautosakos rankraštyno fondus skaitmeninėje erdvėje, vyresnioji mokslo darbuotoja dr. Austė Nakienė išsamiai papasakojo apie Lietuvių tautosakos rankraštyno duomenų bazę, kuo ji gali būti naudinga virtualiai tautosakininkų bendruomenei. Visiems susirinkusiems buvo naudingas Juozo Markausko (Baltijos audiovizualinių archyvų taryba) pranešimas apie metaduomenis.

Konferencijos metu buvo pristatyta ir kitų projektų veikla. Žilvinas Jančoras (Vilniaus universitetas) pristatė istorinio turinio populiaraus viešinimo projektą Virtuali istorinė Lietuva: LDK ir jo rezultatą LDK istoriją pristatančią internetinę svetainę Orbis Lituaniae. Ingrida Vosiliūtė (Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultetas) papasakojo apie Europos skaitmeninės bibliotekos Europeana dukterinį projektą CARARE, kurio dėka Europeana buvo papildyta duomenimis apie Lietuvos architektūrinį ir archeologinį paveldą. Vida Savoniakaitė (Lietuvos istorijos institutas) pristatė projektą Tautinis identitetas: lokalių bendruomenių lyginamosios perspektyvos globalizacijoje ir jo rezultatą internetinę Lietuvos tapatybės enciklopediją.

Konferencijoje taip pat dalyvavo Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos darbuotojos. Lituanikos skyriaus vedėja Jolanta Budriūnienė pristatė pranešimą Dokumentinis lietuvių diasporos paveldas XXI a.: naujos pažinimo galimybės ir iššūkiai. IIFVC Retų knygų ir rankraščių skyriaus redaktorė Alma Masevičienė pristatė kartu su partneriais vykdomą projektą Asmeninės lietuvių kalbos duomenų bazės formavimas.

Informaciją parengė Alma Masevičienė

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*