Mokslinė konferencija „Išeivijos paveldas Lietuvoje“

2011 m. lapkričio 18 d. Vytauto Didžiojo universiteto Lietuvių išeivijos institute vyko konferencija, kurioje pristatytos ir aptartos pagrindinės su lietuvių išeivijos palikimu susijusios atpažinimo, kaupimo, saugojimo, tvarkymo, viešinimo problemos. Pranešimų autoriai – archyvų, muziejų, bibliotekų, mokslo institutų atstovai pristatė jų institucijose saugomą išeivijos paveldą, įvardino problemas, siūlė sprendimus išeivijos dokumentiniam palikimui surinkti ir pristatyti visuomenei.

Nacionalinės bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriaus vedėja Jolita Steponaitienė perskaitė pranešimą Išeivijos rankraštinis paveldas Lietuvos nacionalinėje bibliotekoje, kuriame aptarė bibliotekoje saugomą rankraštinį išeivijos paveldą, jo kaupimo, tvarkymo ir sklaidos tradicijas. Lituanikos skyriaus vedėja Jolanta Budriūnienė savo pranešime Moteriškoji Lozoraičių bibliotekos kolekcijos dimensija pristatė Lozoraičių bibliotekos kolekcijos dalį – Vincentos Lozoraitienės spaudinių rinkinį, akcentuodama jo sudedamųjų dalių retumą bei unikalumą, o taip pat svarbą asmenybės pažinimo, jos įvairiapusės veiklos atspindėjimo procese.

Plačiau apie konferenciją >>>.

Viena mintis apie „Mokslinė konferencija „Išeivijos paveldas Lietuvoje““

  1. Tie musu tautieciai yra be galo keisti ir baidosi savo tikrosios gimines istorijos kaip velnias kryziaus. Mano senele Marija Vaisnyte-Aseviciene paaukojo savo gyvybe gimdydama Stasi Lozoraiti jaunesniji,bet neaisku,Asevicius ar Lozoraitis buvo Stasio tevas. Vaisnytes svainis pulkininkas Jonas Asevicius-Acukas atsisake pripazinti Jona Acas savo sunumi,nes ir jo zmona santykiavo su Lozoraiciu. Acukas aprasytas straipsnyje „Elita ir kandziu suestu paltu atpazinsi”.Kiek esu girdejes is giminaiciu, mano tevas Albinas Asevicius buvo Stasio Lozoraicio vyresniojo sunus,del ko jis buvo daugiau panasus i Lozoraiti,negu i Aseviciu.Tai reiskia,kad Lozoraitis padare mano teva budamas dvylikos metu. Na tai matote, koks mano tikrasis senelis buvo jaunas ir gabus. Tai ne jusu pirdilos seniai…

Komentarai uždrausti.