Paroda „Abrozdėliai“ – Žemaičių vyskupystės muziejuje

Liepos 11 d. Varniuose esančiame Žemaičių vyskupystės muziejuje buvo atidaryta paroda „Abrozdėliai“, kurioje eksponuojami šventųjų paveikslėliai iš Vytauto Steponaičio kolekcijos, saugomos Lietuvos nacionalinės bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriuje.

Vytautas Steponaitis (1893–1857) – karo istorikas, bibliografas, bibliofilas, publicistas. Jis buvo ir aktyvus kolekcininkas, turėjo daugybę kolekcionavimo objektų, ne kartą minėjo supratęs, kaip svarbu rinkti spausdintinės produkcijos pavyzdžius, ypač smulkius leidinius, kuriuos vertino kaip labiausiai pažeidžiamą ir nykstančią produkciją. V. Steponaičio kolekcijas (knygų, rankraščių, smulkiųjų spaudinių, medinių skulptūrėlių rinkinius) Nacionalinė biblioteka 1959–1961 m. įsigijo iš našlės Agnės Ambraziejūtės-Steponaitienės.

Parodoje eksponuojami šventųjų paveikslėliai – vienos iš kolekcijų dalis. Šį rinkinį sudaro daugiau kaip 2000 XIX a. 1-osios pusės (seniausiojo antroje pusėje ranka užrašyta „Przez 1828″) – XX a. pradžios lituanistinių ir kitokių paveikslėlių, išsamiai atskleidžiančių jų spaudos ir naudojimo Lietuvoje istoriją. Paveikslėlius daugiausiai platino kunigai, juos dovanodavo kalėdodami, Pirmosios Komunijos, primicijų proga. Buvo spausdinami „abrozdėliai“ su parapijų, bažnyčių globėjų atvaizdais, taip pat proginiai: su statomos bažnyčios projekto ar jau pastatytos vaizdu, skirti aukotojams, su garsiomis Lietuvos šventovėmis, dalijami atlaidų metu. Kai kurie jų susiję su istoriniais įvykiais: paveiksliukas su popiežiumi Benediktu XV ir lietuvių suvažiavimo telegrama Šventajam Tėvui, susijęs su jo 1917 m. paskelbta lietuvių diena; paveiksliukas su Aušros Vartų Dievo Motinos atvaizdu ir malda, kurioje prašoma grąžinti Vilnių; malda į Kūdikėlio Jėzaus Teresę už rusus (susijusi su Fatimos pranašystėmis) ir kt. Dauguma senųjų paveikslėlių buvo spausdinami ne Lietuvoje (Italijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje). O lietuviški tekstai spausdinti ne tik ten, bet ir ant jau išspausdintų „abrozdėlių“ pridėti Lietuvoje.
Paroda veikia nuo liepos 11 iki rugsėjo 30 d.

Informaciją parengė Retų knygų ir rankraščių skyriaus vyresn. bibliografė Agnė Zemkajutė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*