Sveikiname prof. Stasį Skrodenį

Šiandien, sausio 16 dieną kalbininkui, tautosakininkui, bibliografui prof. Stasiui Skrodeniui sukanka 75-eri metai.

Įvairiapusė Stasio Skrodenio veikla gerai pažįstama tiek margai humanitarinių mokslų bendruomenei, atstovaujamai folkloristų, etnologų, literatūrologų, kalbininkų, tiek Vilniaus pedagoginio universiteto daugelio laidų studentams, tiek profesoriaus kraštiečiams, bendramoksliams ir kolegoms. Savo mokslinę karjerą S. Skrodenis pradėjo iškart po lituanistinių studijų Vilniaus universitete. 1960-1965 m. jis dirbo Lietuvių kalbos ir literatūros institute, rinko tradicinį žodinį paveldą įvairiuose Lietuvos regionuose,1968 m. apgynė disertaciją „Lietuvių kalendorinių apeigų tautosaka“, rengė metodinę medžiagą tautosakos rinkėjams, nuo 1973-iųjų dėstė lietuvių tautosakos ir kitus kursus VPU studentams.

Stasys Skrodenis – vienas iš nedaugelio mokslininkų, šiandien aktyviai besidarbuojantis lietuvių folkloristikos istoriografijos srityje, nuolatos rašantis spaudoje aktualiais tautosakos klausimais, yra parengęs ne vieną svarbų veikalą.
Nesuklysime teigdami, kad galimybė pasinaudoti kultūriniais ir moksliniais ryšiais tarp Lietuvos ir Suomijos yra ir Stasio Skrodenio nuopelnas. 1990 m. jis buvo vienas iš Lietuvos ir Suomijos draugijos įkūrėjų, jos pirmininkas, Suomių literatūros draugijos narys-korespondentas, Kalevalos ir Donelaičio draugijų garbės narys. S. Skrodenis – puikus vertėjas, išvertęs į lietuvių kalbą įvairių suomių autorių knygų, suomių ir estų liaudies pasakų.
Prof. Stasio Skrodenio nuopelnai įvertinti garbingais Lietuvos ir Suomijos apdovanojimais: Suomijos Liūto riterių komandoro ordinas, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino komandoro kryžius, valstybinė Jono Basanavičiaus premija.
Mums Stasys Skrodenis gerai pažįstamas kaip buvęs Lietuvos nacionalinės M. Mažvydo (tuo laiku dar Lietuvos TSR Respublikinės bibliotekos) darbuotojas ir kaip Rankraščių skyriaus vedėjas (1972-1973) su kuriuo palaikomi nuolatiniai draugiški ir šilti ryšiai, mūsų skyriuje kaupiamas ir saugomas šio iškilaus žmogaus rankraštinis archyvas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*