Tarptautinė mokslinė konferencija, skirta Vilniaus senienų muziejaus 160-osioms metinėms paminėti

senienu_muz_1602015 m. gegužės 7–8 d. Lietuvos nacionaliniame muziejuje buvo surengta tarptautinė mokslinė konferencija „Kova dėl istorijos: Vilniaus senienų muziejus (1855–1915)“, skirta Vilniaus senienų muziejaus ir Vilniaus laikinosios archeologijos komisijos įkūrimo jubiliejui bei kitoms sukaktims paminėti.
Šios institucijos atsirado vieno ryškiausių XIX amžiaus Lietuvos mokslo ir kultūros veikėjo – Eustachijaus Tiškevičiaus – iniciatyva 1855 m. Vilniaus senienų muziejaus fondų pradžia buvo E. Tiškevičiaus dovanota kolekcija. Pirmus dešimt savo egzistavimo metų muziejus kaupė paveldą, vienijo visuomenę bendrai mokslinei ir švietėjiškai veiklai bei puoselėjo viltį atkurti Vilniaus universitetą. Po 1863 metų sukilimo muziejus buvo uždarytas (reorganizuotas) ir visi Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės paveldo objektai 1868-1869 m. išvežti į Maskvos Rumiancevo muziejų. Nedidelės paliktų rinkinių dalies pagrindu suformuotas naujas Senienų muziejus. Jame iki 1915 m. kauptas paveldas propagavo rusiškąjį pradą.
Konferencijos tikslas – panagrinėti Vilniaus senienų muziejaus veiklą, kaip visumą, kaip vienos institucijos savotišką kovos lauką dėl Lietuvos istorijos. Penkiuose posėdžiuose dalyvavo apie 40 tyrėjų iš Lietuvos, Lenkijos, Rusijos, Baltarusijos. Buvo aptarti Senienų muziejaus prioritetai ir kontekstai, ideologinė cenzūra ir mokslinės aspiracijos, istoriografinė padėtis ir archyvinis palikimas, socialinis portretas, rinkinių kaupimas ir jų likimas. Be abejonės, konferencijos medžiaga bus įdomi kultūros istorijos tyrinėtojams.
Mūsų bibliotekoje saugomi Vilniaus senienų muziejaus ir archeologinės komisijos dokumentų nuorašai ir išrašai bei keletas autentiškų laiškų (Michalo Eustachijaus Brenšteino fonde – F171). Čia yra 1852 m. komisijos nuostatai, 1856-1865 m. protokolai, narių sąrašai, Senienų muziejaus, Viešosios bibliotekos rinkinių 1840-1894 m. kilmės žinios bei sąrašai, muziejaus planas, E. Tiškevičiaus ir kitų komisijos narių 1851-1894 m. susirašinėjimas su Rusijos valstybės pareigūnais, privačiais asmenimis dėl komisijos, Senienų muziejaus veiklos, rinkinių papildymo ir kitais klausimais.

Parengė Teresa Mackevič

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*