Vasario 16-oji: Lietuvos valstybės atkūrimo diena

Minime mūsų valstybingumo istorijai svarbią datą – Vasario 16-ąją, dieną, kuri visada jungs praeities, dabarties ir ateities kartas. 1918 metais ištarti Lietuvos nepriklausomybę skelbiantys žodžiai palietė kiekvieno lietuvio širdį ir įkvėpė drąsiai ginti savo tautos ir valstybės teisę gyventi laisvai.
Retų knygų ir rankraščių skyriuje saugomas gausus rusų ir lietuvių scenografo, tapytojo, grafiko, heraldiko Mstislavo Dobužinskio (1875-1957) archyvas. Senos Lietuvos bajorų giminės palikuonis Mstislavas Dobužinskis gerbė ir mylėjo šį kraštą, džiaugėsi jo kultūros pasiekimais, pergyveno dėl nesėkmių, atkakliai stengėsi, kad jo kūryba, patirtis, atradimai būtų naudingi Lietuvai.
Turtingoje dailininko kūrybinėje biografijoje yra keletas epizodų, glaudžiai susijusių su Lietuvos valstybingumo ženklų kūrimu. M. Dobužinskis studijavo istorinius Lietuvos valstybės simbolius, gilinosi į jų specifiką, raidos istoriją. Parašė studijas „Apie Vytauto ženklą“ (1932), „Vytis: Didžiosios Lietuvos Kunigaikštystės herbo istorinių variantų bruožai“ (1933), paskelbė straipsnių spaudoje apie Lietuvos valstybinę vėliavą, dalyvavo valstybės ženklui nustatyti komisijos darbe.
Dailininko archyve (F30) yra saugomi Lietuvos valstybės ženklui nustatyti komisijos protokolai, susirašinėjimo dokumentai, tyrimų medžiaga, taip pat paties dailininko kurti Lietuvos valstybės herbo ir vėliavos projektiniai piešiniai, kurių mažą dalelę šiandien pateikiame mūsų lankytojams.

Lietuvos herbo projektai:

 

 

 

 

Lietuvos valstybinės vėliavos projektai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*