Vincas Kisarauskas. Talentingam lietuvių dailininkui – 80

Šių metų kovo 1-ją dieną sukanka 80 metų, kai gimė stipraus ir savito talento lietuvių dailininkas, vienas ryškiausių vadinamojo „tyliojo modernizmo“ atstovų Lietuvoje, Vincas Kisarauskas.
Tai labai plataus kultūrinio akiračio, įvairiapusiškas, suformavęs ryškiai savitą meninį pasaulėvaizdį bei atradęs savo kelią menininkas. Tuometiniame Vilniaus dailės institute baigęs tapybos studijas, Vincas Kisarauskas neapsiribojo tik šia siaura, specializuota meninės veiklos sritimi. Jis nuolat dirbo, kūrė, eksperimentavo, ieškojo naujų išraiškos formų. Daugelyje sričių buvo novatorius, eksperimentatorius: vienas pirmųjų Lietuvoje pradėjo plėtoti koliažo, fotomontažo techniką, asambliažų kūrimą. Savo jėgas išbandė kurdamas knygų iliustracijas, medalius, mozaiką – dabartinės Vilniaus miesto universitetinės ligoninės fasadą puošia V. Kisarausko sukurta didelė dekoratyvinė skaldyto akmens mozaika.
Lietuvoje ir užsienyje dailininkas gerai žinomas kaip vienas aktyviausių lietuviškojo ekslibriso kūrėjų ir puoselėtojų, dalyvavęs ne viename tarptautiniame konkurse, parodose. 1991 m. pasirodė „Vagos“ leidyklos išleista Vinco Kisarausko sudaryta ir iliustruota knyga „Lietuvių ekslibrisas“.
Vincas Kisarauskas buvo lietuviškų kino filmų „Ave, vita“ (1969) ir „Mainai“ (1977) dailininku, teatro spektaklių scenografu.
Dauguma menotyrininkų pripažįsta V. Kisarauską buvus puikiu meno kritiku, paskelbusiu daug straipsnių, parodų recenzijų, mokslinių tyrinėjimų, kultūros istorijos studijų. Vienas svarbiausių jo darbų – 1984 m. išleista knyga „Lietuvos knygos ženklai 1518-1918“.
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka saugoja dalį šio iškilaus lietuvių dailininko kūrybinio palikimo: Meno skyriuje saugoma Vinco Kisarausko ekslibrisų kolekcija, Retų knygų ir rankraščių skyriuje suformuotas atskiras Vinco Kisarausko bibliotekai dovanotų dokumentų fondas (F137). Minėtame archyve saugomi dailininko rašytų straipsnių juodraščiai, kūrybinio proceso dokumentai: eskizai, koliažai, knygų iliustracijos, ekslibrisai, bičiulių-dailininkų originalūs sveikinimo atvirukai ir kiti mažosios grafikos darbai, parodų katalogai, bukletai, šiek tiek nuotraukų.
Dailininko požiūrį į gyvenimą ir kūrybą iškalbingai iliustruoja jo paties žodžiai: „Juk visą laiką darai tai, ką privalai daryti, tai, kas yra pareiga ir pašaukimas, tai, kas yra saviprasmė ir savo vertė, ir tikslas, ir neišvengiamybė, ir būtinybė. Dirbti ir savaip nustebus sekti pasaulio grožį, jo bjaurastį ir jo žiaurumą, sekti, kaip keičiasi tavo paties daromi darbai, jų kompozicijos, spalvos, formos ir stebėtis tuo, kaip ir viskuo aplink esančiu“ (Vilnius, 1983.IV.21-25).

Vinco Kisarausko gyvenimo ir kūrybos datos

1934. III. 1 gimė Augmėnų k., Radviliškio raj.;
1949 baigė Baisogalos gimnaziją;
1949-1953 studijavo Telšių taikomosios dailės mokykloje keramiką;
1953-1959 studijavo Vilniaus dailės institute (dab. Vilniaus dailės akademija) tapybą;
1962-1965 Vilniaus modelių namų dailininkas;
1965-1988 Vilniaus M.K. Čiurlionio vidurinės meno mokyklos (dabar Nacionalinė M.K. Čiurlionio menų mokykla) dėstytojas;
Parodose dalyvauja nuo 1959;
Personalinės parodos:
Vilniuje 1961, 1976, 1981, 1984;
Užsienyje 1971 Danijoje, 1977 Baltarusijoje, 1983 Lenkijoje;
Dalyvavo grupinėse lietuvių dailininkų parodose Lenkijoje, Japonijoje, Prancūzijoje, Latvijoje;
1984 suteiktas nusipelniusio meno veikėjo garbės vardas;
1988 mirė JAV, palaidotas Vilniuje;
1988 po mirties paskirta Lietuvos valstybinė premija.

Informaciją parengė vyr. bibliotekininkė Diana Norkūnienė

 

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*